Onderzoek: meer dan 46 miljoen Amerikanen hebben bitcoin

Het Amerikaanse NYDIG, onder andere bekend van het initiatief om bitcoin beschikbaar te maken voor klanten van honderden Amerikaanse banken, heeft een onderzoek gepubliceerd waarin ze claimen dat meer dan 46 miljoen Amerikanen bitcoin bezitten. Dat is 22 procent van alle volwassenen van boven de 18 in Amerika.

Het positieve voor bitcoin is dat het hiermee steeds lastiger wordt voor overheden om het te verbieden. Nu was dat scenario om meerdere redenen al onwaarschijnlijk, met als voornaamste reden dat bitcoin in de meeste jurisdicties al een plek heeft gekregen. De kans is klein dat overheden na twaalf jaar van acceptatie en steeds meer verwevenheid met de economie ineens kiezen voor een verbod.

Groot deel Amerikanen zou bitcoin bij bank bewaren

Bitcoin is bedacht als een onafhankelijke vorm van geld die je zonder tussenpersonen kan bewaren en gebruiken. In die zin is het een reactie op het huidige financiële systeem waar we volledig vertrouwen op banken en andere financiële instellingen. Uit het onderzoek van NYDIG blijkt echter dat 80 procent van de Amerikanen er geen probleem mee heeft om hun bitcoin bij een bank te bewaren.

Wat dat betreft is het geen verrassing dat NYDIG bezig is om bitcoin naar honderden banken in de Verenigde Staten te brengen. Als de uitkomst van het onderzoek andersom was geweest, dan was die dienstverlening immers een stuk minder lucratief. Verder geeft 71 procent aan van bank te wisselen indien een andere bank ook bitcoin-producten zou aanbieden.

De conclusie die NYDIG trekt is dat de “bitcoin trein” het station heeft verlaten, maar dat de meeste passagiers het liefste gebruikmaken van hun vertrouwde financiële dienstverleners voordat ze aan boord gaan. NYDIG gelooft dat bitcoin en banken een symbiose moeten zijn en samen een sterkere entiteit worden. Waarschijnlijk zit niet iedere bitcoin maximalist hierop te wachten, maar bitcoin is nu eenmaal een neutraal protocol. Iedereen mag en kan het op zijn eigen manier gebruiken.

Maken bitcoin banken het protocol kwetsbaar?

Mensen die hun bitcoin volledig in eigen beheer houden zijn minder kwetsbaar voor een potentiële aanval van de overheid. Investeringslegende Ray Dalio waarschuwde hier een paar maanden geleden nog voor. Dalio verwees hierbij naar de situatie rondom goud in het Verenigde Staten van de jaren 30 van de vorige eeuw.

Destijds waren veel Amerikanen goud aan het verzamelen als verzekering tegen eventuele inflatie. De Amerikaanse overheid was het hier niet mee eens en stelde een verbod in op particulier bezit van goud. Iedereen die in privé goud bezat werd verplicht dit tegen een vastgestelde prijs aan de overheid te verkopen.

Als 80 procent van de mensen hun bitcoin bij banken aanhoudt, dan is het in theorie relatief eenvoudig voor overheden om een grote deel van alle bitcoin te confisqueren. Nu lijkt er op dit moment geenszins sprake van dit scenario, maar hetzelfde gaat waarschijnlijk op voor goud in de vorige eeuw. Aan de andere kant is bitcoin op dit moment een wereldwijd fenomeen en is het als het moet binnen 10 minuten aan de andere kant van de wereld. Mits je jouw bitcoin in eigen beheer hebt of jouw financiële instelling het toelaat om bitcoin “naar buiten” te sturen.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Als maar voldoende mensen x hebben dan kan de staat het niet verbieden. Dat is een kromme redenering, vul bijvoorbeeld x = vals geld, x = kinderporno in dan is mijn punt direct duidelijk

    15 mei 2021