Bedrijf achter Apecoin wint rechtszaak over Bored Ape NFT-handelsmerk

Yuga Labs Inc heeft een belangrijke rechtszaak weten te winnen. Het bedrijf achter de populaire Bored Ape Yacht Club tokens, heeft een rechter in Los Angeles weten te overtuigen dat de kopieën van een kunstenaar van de NFT’s niet vallen onder de bescherming van de Amerikaanse grondwet als beschermde meningsuiting. Dit valt te lezen op de website van Reuters.

“Overwinning voor web3-industrie”

De rechtbank oordeelde dat de NFT’s van Yuga Labs recht hadden op handelsmerkbescherming. Daarnaast hebben de kopieën die zijn gemaakt door conceptueel kunstenaar Ryder Ripps en zijn zakenpartner Jeremy Cahen de rechten van het bedrijf geschonden. Deze werden dan ook niet beschermd door het eerste amendement.

Ripps had betoogd dat hij de NFT’s had gekopieerd om de vermeende racistische en antisemitische symboliek van het bedrijf te bekritiseren. De kunstenaar’s advocaat heeft aangegeven dat ze van plan zijn om in beroep te gaan. Ze blijven bij hun standpunt dat Yuga Labs geen afdwingbare handelsmerken heeft in zijn NFT’s en dat hun project beschermde meningsuiting is.

Yuga Labs is van mening dat de uitspraak van de rechter een overwinning is voor de hele web3-industrie. Dit om oplichters en vervalsers ter verantwoording te roepen. Yuga klaagde Ripps vorig jaar aan, bewerend dat hij identieke exemplaren van zijn Bored Ape-tokens verkocht onder het mom van satire en miljoenen dollars verdiende terwijl hij “de schade vierde” die hij had aangericht.

Argument Ripps verworpen

Ripps antwoordde dat zijn werken “toe-eigeningskunst” waren, bedoeld om de aandacht te vestigen op wat hij de “racistische hondenfluitjes” van het bedrijf noemde. Hij beweerde dat het Bored Ape-logo van Yuga Labs een nazi-embleem nabootst, de naam “Yuga” verwijst naar een alt-right slogan en dat de Apes zelf “duidelijke racistische berichten en beelden” hebben.

De Amerikaanse districtsrechter John Walter verwierp echter het argument van het eerste amendement van Ripps, omdat hij vond dat zijn NFT’s “geen idee of standpunt uitdrukken, maar in plaats daarvan verwijzen naar dezelfde online digitale afbeeldingen die horen bij de BAYC-collectie”. Walter stelde dat de kopieën van Ripps potentiële kopers waarschijnlijk in verwarring zouden brengen en dat Yuga Labs recht heeft op een schadevergoeding die tijdens het proces wordt bepaald.

Al met al is het een interessante zaak die een aantal belangrijke vragen opwerpt over de grenzen van beschermde meningsuiting in de context van NFT’s en digitale kunst. Terwijl sommigen zullen zeggen dat Ripps’ werk een legitieme vorm van politieke kritiek is, zijn anderen van mening dat het gewoon een geval is van auteursrechtinbreuk en handelsmerkschending.”


Toon is hoofd Marketing & Communicatie bij BLOX. Zo nu en dan maakt hij er graag de tijd voor vrij om een bijdrage te leveren aan deze nieuwssite. Toon schrijft dan vooral over de opmerkelijke gebeurtenissen en zet zijn overtuigingskracht in om bitcoin onder het grote publiek bekend te maken. Hij was onder meer te gast bij NOS, RTLZ, De Telegraaf, FD, Marketingfacts, BNR, Quote, Satoshi Radio en Bitcoin Magazine.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.