Belastingaangifte & bitcoin: Maak op 1 januari een screenshot van je blockfolio

Steeds meer Nederlanders bezitten bitcoin of altcoins. Daarom krijgen wij ook steeds vaker de vraag hoe het zit met het betalen van belasting, als het om bitcoins gaat. In dit artikel leggen we beknopt uit wat de huidige stand van zaken is en hoe je moet omgaan met je belastingaangifte.

Hoe kijkt de overheid naar bitcoin?

Bitcoin bestaat pas sinds 2009, overheden hebben vaak nog geen idee hoe om te gaan met cryptovaluta.

Eind 2017 steeg de koers van bitcoin richting de maan. Dat merkte ook de Nederlandse politiek. In de Tweede Kamer is bitcoin sinds die periode dan ook een veelbesproken onderwerp.

Volgens de overheid kan bitcoin nog niet worden gezien als een wettig betaalmiddel. Toenmalig Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zei het volgende over bitcoin: ‘De bitcoin is geen algemeen geaccepteerd of wettig betaalmiddel en daarmee geen geld in de algemeen aanvaarde definitie van dat begrip.’ Bitcoin valt op dit moment dus nog niet onder dezelfde belastingregels als de euro.

Ook Wobke Hoekstra, onze huidige Minister van Financiën is er nog niet helemaal over uit.

Hoe zit het met de belastingaangifte?

De overheid ziet bitcoin dus niet als geld. Hoe zit dit dan met het betalen van belasting over bitcoins? Betaal je in dat geval wel of geen belasting over bitcoins, en in welke belastingbox valt bitcoin dan? Volgens de Belastingdienst behoort het bezitten van cryptocurrencies tot de ‘overige bezittingen’ in box 3.

Aangezien de koers van bitcoins (en altcoins) volatiel zijn kan de waarde op 1 januari van ieder jaar zo enkele (tientallen) euro’s schelen. Van belang is echter de waarde op 1 januari om 00:00. Onze tip, maak vlak na de jaarwisseling een screenshot van je blockfolio.

Op zoek naar meer informatie? Lees ons uitgebreide artikel over belasting en bitcoin in onze kennisbank:

Lees meer over belasting

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.