Binance overwoog het terugdraaien van de bitcoin blockchain

Changpeng Zhao (CZ), directeur van Binance, heeft overwogen om de bitcoin blockchain terug te draaien om de Binance hack ongedaan te maken. Dat laat hij weten op Twitter. Uiteindelijk heeft hij dit toch niet gedaan, na overleg met een aantal belanghebbenden in de cryptowereld:

Huh, de bitcoin blockchain terugdraaien?

Dat kan toch helemaal niet, transacties zijn toch definitief? Niet helemaal.

Transacties op de bitcoin blockchain kunnen wel degelijk ongedaan gemaakt worden. Maar dan moet Binance wel meer dan de helft van de totale rekenkracht in bezit hebben. Oftewel, meer dan de helft van de rekenkracht van alle bitcoin miners die alle transacties op de bitcoin blockchain verwerken.

Deze miners kunnen dan werken aan een alternatieve transactieketen. Eentje waarbij de hack van Binance nooit heeft plaatsgevonden. Als er consensus wordt bereikt over deze keten, dan geldt de alternatieve transactieketen voortaan. De hacker staat dan met lege handen. Het terugdraaien van de blockchain op deze manier wordt een re-org genoemd.

Maar haast is daarbij wel geboden, hoe langer je ermee wacht hoe complexer het terugdraaien wordt. Om de tien minuten wordt er namelijk een nieuw blok met transacties toegevoegd aan de bitcoin blockchain. Op een gegeven moment wordt het niet meer rendabel om een re-org uit te voeren.

Weerstand in de community

Dit plan van Binance liep echter al snel op weerstand. Het terugdraaien van de bitcoin blockchain kan de betrouwbaarheid en de geloofwaardigheid van het netwerk schaden. Daarnaast kan het zorgen voor een splitsing in de community van bitcoin.

Dit soort splitsing zagen we eerder ook bij Ethereum en Ethereum Classic, bij het DAO-incident in 2016. Bij dit incident was er ook sprake van een hack, en werd er ook gespeeld met de gedachte om de transactieketen terug te draaien.

Het verschil was dat dit toen wel doorging. Ethereum draaide de transatieketen terug en de hack heeft nooit plaatsgevonden. De andere keten bleef ook doorgaan onder de naam Ethereum Classic. De community was daarmee opgesplitst.

Bitcoin blockchain niet terugdraaien

Changpeng Zhao wil dit risico niet lopen, en besloot de bitcoin blockchain niet terug te draaien. Binance zal de getroffen gebruikers zelf terugbetalen uit het SAFU-fonds. Dat is een fonds dat is opgericht om dit soort ongevallen terug te betalen.

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor Belgiƫ.