Analyse: Bitcoin daalt en stijgt met 10.000 dollar, wat nu?

Bitcoin heeft een bijzondere mijlpaal bereikt! Nooit eerder maakte de munt een beweging van 10.000 dollar op één dag. De volgende keer zien we het echter graag de andere kant op. Wat kunnen we nu van de cryptocurrency verwachten?

10.000 dollar in één dag

Maar eerst beginnen we met een terugblik van een wel heel bijzondere dag. Je kijkt hieronder naar de 5-minuten grafiek, van 10:30 tot en met 20:00 uur.

In de loop van de ochtend zakte de bitcoin koers al door de grens van 40.000 dollar (32.790 euro). Maar vanaf half drie in de middag ging het pas echt snel. In nog geen drie kwartier daalde bitcoin met ruim 8.200 dollar (6.718 euro) en bereikte kort een dieptepunt op 30.000 dollar (24.588 euro).

Vanaf daar sprong de koers weer omhoog, binnen enkele uren stond de teller alweer op 40.000 dollar.

Weekgrafiek ziet er goed uit

De vijf-minuten grafiek is wel heel erg wild, dus we zoomen uit naar de weekgrafiek. En die begint er positief uit te zien. De laatste kaars lijkt namelijk op een hammer, en na daling is dat een goed teken.

Een hammer heeft een lange wick aan de onderkant, dat is de streep onder het rode balkje. Dit betekent dat de koers in korte tijd hard is gezakt, maar ook snel weer is hersteld.

In de technische analyse is dit vaak een voorteken voor het einde van een dalende trend. Sluit bitcoin de week af rond de huidige koers? Dan is dat dus een positief signaal!

Heel januari in één dag

In een eerdere analyse hadden we al rekening gehouden met een bearish scenario van 30.600 dollar (25.099 euro). Maar die kwam sneller dan verwacht! Binnen één dag bewoog bitcoin net zoveel als in de hele maand januari. Voorlopig is 41.000 dollar (33.607 euro)  een belangrijke prijs. Lukt het bitcoin om dit niveau te doorbreken? Dan kunnen we weer verder omhoog kijken.

Was dit de bodem?

De indicator onder de koersgrafiek is de Relative Strength Indicator (RSI). De RSI is een indexcijfer tussen 0 en 100 die het momentum van de koers meet. Deze indicator tikte gisteren 22 aan, het laagste punt sinds het begin van de coronacrisis.

En dat kan je ook zien als een kans. Want vaak als de RSI zo laag is, volgt een snel herstel. Dat was in maart 2020 ook het geval, de koers verdubbelde toen in korte tijd. Dat is natuurlijk geen financieel advies, doe altijd je eigen onderzoek en maak je eigen beslissingen.

Bitcoin terug in kanaal

We zoomen in op de grafiek, je kijkt nu naar de uurgrafiek van bitcoin vanaf 12 mei. De bitcoin koers beweegt al een tijdje in een dalende trend, maar vond altijd nog ondersteuning op de onderste trendlijn. Gisteren zakte de prijs door de ondergrens, en niet lang daarna werd het dieptepunt van 30.000 dollar (24.588 euro) bereikt.

Daarna vond de koers kort weerstand op de onderste trendlijn. Die weerstand is nu in ieder geval doorbroken, en dat is een lichtpuntje. Stijgt bitcoin door, en breekt de prijs door 42.000 dollar (34.451 euro)? Dan kan de dalende trend omslaan in een stijgende trend.

Wat verwachten we van bitcoin?

Terug naar de daggrafiek, want wat verwachten we van de komende dagen? De lijn onder de koers is een belangrijke: het is het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van de prijs. In een stijgende markt is dat vaak een sterk steunpunt.

Op basis van die lijn en van weerstanden en ondersteuningen beschrijven we twee scenario’s: bullish en bearish.

Bearish
Lukt het bitcoin niet om de stijging door te zetten? Dan kan de koers opnieuw dalen naar 30.600 dollar (25.099 euro), de onderste blauwe lijn op de grafiek.

Bullish
Bitcoin is bezig met het doorbreken van 41.000 dollar, het oude record van januari. Lukt dat? Dan is 49.100 dollar (40.237 euro) zomaar mogelijk. Dit is de eerdere ondersteuning van maart tot en met medio mei.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.