office of blackrock in new york

Uitstel is geen afstel, markt blijft hoop houden op Bitcoin ETF van BlackRock

De Amerikaanse financiële waakhond SEC houdt het wel spannend. Mag er nu wel of geen echte Bitcoin ETF komen? Daar is de SEC nog niet over uit, wat betekent dat goed- of afkeuring van aanvragen worden uitgesteld. Zelfs BlackRock wordt in de wachtkamer gezet.

Aanvraag BlackRock uitgesteld

Gisteren werd bekend dat de SEC de aanvraag van BlackRock voor zich uit heeft geschoven. Eerder zijn ook de cryptoplannen van Invesco, Valkyrie en Bitwise vertraagd.

De meeste van deze bedrijven hadden in juni 2023 een aanvraag ingediend voor een spot Bitcoin ETF. De eerste beslissing om de ETF uit te stellen werd eind augustus 2023 genomen. In haar laatste besluit zei de SEC:

‘De Commissie start een procedure op grond van artikel 19(b)(2)(B) van de wet om te bepalen of de voorgestelde regelwijziging moet worden goedgekeurd of afgekeurd (…) Het instellen van een procedure wijst er niet op dat de Commissie tot enige conclusie is gekomen met betrekking tot een van de betrokken kwesties.’

Waarom is een Bitcoin ETF belangrijk?

BlackRock en al die andere partijen willen een spot bitcoin ETF starten. Dit is een beleggingsfonds dat de koers van Bitcoin volgt. Wat maakt dit zo bijzonder? Een dergelijke ETF kan overal worden aangeboden, van de Nasdaq tot de kleinste aandelenapp ter wereld. Als iemand een aandeel van dit ETF koopt, dan moet de fondsbeheerder Bitcoin kopen op de markt.

Een spot bitcoin ETF verlaagt de drempel voor iedere investeerder om in Bitcoin te investeren. Ze hoeven geen wallet te beheren, maar kunnen gewoon wat geld uitgeven om te gokken op de koers van Bitcoin. De hoop is dat dit leidt tot een grotere vraag naar Bitcoin, wat de prijs ervan kan doen stijgen.

Spot bitcoin ETFS kunnen ook helpen om de liquiditeit van de markt te verbeteren. Liquiditeit is het vermogen om een ​​activa snel en tegen een redelijke prijs te kopen of te verkopen. Een grotere liquiditeit kan leiden tot minder volatiliteit in de markt, wat het aantrekkelijker maakt voor beleggers.

SEC blijft negatief over cryptomarkt

Het laatste besluit tot uitstel kwam een dag nadat de voorzitter van de SEC – Gary Gensler – werd ondervraagd tijdens een hoorzitting in het Amerikaanse Congres. Hij bleef gisteren vasthouden aan zijn pessimistische houding op de cryptomarkt.

Ook bekritiseerde hij cryptobedrijven vanwege hun manier om met klantengelden om te gaan, en beweerde dat het vermengen van fondsen een recept was dat geen goede resultaten zou opleveren.

Bitcoin is geen security

Het gekke is dat Gensler zegt dat Bitcoin geen effect (security) is, en dus niet onder de effectenwetgeving hoort. Maar hij durft Bitcoin ook niet te classificeren als commodity (grondstof).

Ergens is dat te begrijpen: Als hij zegt dat Bitcoin een commoddity is, dan verliest hij alle regelgevende macht. Bitcoin zou dan niet meer vallen onder zijn Securities and Exchange Commission (SEC), maar onder een andere overheidsinstantie genaamd de Commodity Futures Trading Commission (CFTC).


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.