Twee redenen waarom dit (nog steeds) het perfecte koopmoment is voor Bitcoin

China mag dan wel zakelijke bitcoin transacties verbieden, de cryptocurrency gaat gewoon nog steeds door. Inmiddels is bitcoin alweer met 8% gestegen, ofwel 2.800 euro. Is de bodem bereikt? Wel als we kijken naar de funding rate. Een bijzondere indicator, die aangeeft dat bitcoin in de komende maanden kan gaan knallen.

Mooi startpunt voor stijging

Je kijkt hieronder naar de daggrafiek van de bitcoin koers, met daaronder de funding rate.

Maar wat betekent funding rate eigenlijk? Deze indicator zegt iets over de bitcoin futures markt.

Met bitcoin futures speculeer je op het koersverloop van bitcoin. Open je een longpositie, dan hoop je dat de koers gaat stijgen. Andersom speculeer je op een daling bij het openen van een shortpositie. Vaak hebben bitcoin futures-contracten een vastgestelde eindtijd. Maar er zijn ook contracten zonder eindtijd. Daarbij betaal of ontvang je periodiek een premie, dit is de funding rate (rente).

Zijn er relatief veel shortcontracten? Dan moeten de shortposities rente betalen aan de longposities. De funding rate is dan negatief. Op de onderste grafiek zie je dat aan de balkjes onder de 0-lijn. Nu komt het belangrijkst: is er sprake van negatieve funding rate, dan is dat vaak een indicator van een bodem. Dat zie je aan de groene lijnen op de grafiek.

Historisch goede koopmomenten

Hieronder zie je de daggrafiek, maar dan vanaf 2019. Periodes waarin de bitcoin futures rate langdurig negatief is, zijn vaak goede koopmomenten. Zo zie je bijvoorbeeld de bodem van de bear market in 2018, na de coronacrash in 2020, en een kleine bodem in september vorig jaar.

Profiteren van angst op de markt

Eigenlijk hetzelfde principe als de Fear & Greed Index: heerst er veel angst op de markt? Dan kan je daar juist van profiteren. Want zoals een bekend investeerder ooit zei: ‘Buy when everyone is fearful, sell when everyone is greedy.’

En over de Fear & Greed Index gesproken, die kleurt nog steeds rood. Een mooi moment om te profiteren van de angst op de markt?  

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Idioten jullie azyn zeikers niks plubiceren wat ik zeg. bitcoin verkocht in julli nu weer gekocht. woon in GRAN CANARIA door bitcoin. Hou doe en bedankt. THE ONLY ONE AAD LOUWERS.

  27 september 2021
  • Gaat het?

   27 september 2021
   • Een zonneslag in Gran Canaria

    27 september 2021
  • Blaaskaak

   27 september 2021
  • In Gran Canaria kosten de huizen bijna niets, daarom woont ie daar nu.

   27 september 2021
 • Die is niet goed ?

  27 september 2021
 • Doet je duidlijk geen deugt….

  28 september 2021
 • In Juli verkocht op $29k. Vervolgens teruggekocht op $43k. Klinkt als een goede deal ?

  28 september 2021