Bitcoin hash rate op weg naar duizelingwekkende 100 triljoen
Achter de schermen is bitcoin bezig om een duizelingwekkend mijlpaal te behalen. Het lijkt slechts een kwestie van tijd totdat de bitcoin hash rate een snelheid van 100 triljoen hashes per seconde bereikt.
Dat zie je terug op deze grafiek van Blockchain.com. Op 5 mei had het netwerk nog een hash rate van 42 triljoen hashes per seconde. Nu is de hash rate bijna 100 triljoen hashes per seconde. Een ruime verdubbeling (138 procent) in slechts vier maanden:
Gezamenlijke computerkracht op het netwerk blijft stijgen
De hash rate beschrijft in simpele woorden hoeveel berekeningen per seconde een computer kan maken. De grafiek hierboven geeft dus aan hoeveel berekeningen per seconde het totale computernetwerk van bitcoin maakt.
Bitcointransacties worden verwerkt door miners, deze miners zetten hun computerkracht in om het netwerk veiliger te maken (en om bitcoin te verdienen). Hoe meer computerkracht er is op het netwerk, hoe moeilijker het wordt om de blockchain van bitcoin te hacken. Op dit moment is dat hacken bijna onmogelijk, tenzij je bereid bent om voor miljoenen euro’s aan apparatuur te kopen.
Miners gebruiken krachtige en gespecialiseerde apparatuur om bitcoin te minen. Deze apparatuur is niet meer te vergelijken met een normale huis- tuin- en keukenlaptop, maar is veel sneller. Het vlaggenschip van Bitmain, de Antminer S9K haalt bijvoorbeeld 13,5 terahash per seconde. Uitgeschreven is dat 13.000.000.000.000 hashes per seconde. Enorm snel!
Maar één miner is nog niets vergeleken met het totale netwerk, bijna 100 triljoen hashes per seconde. Dat is uitgeschreven 100.000.000.000.000.000.000 hashes per seconde.
Laten we dat eens in perspectief plaatsen. Met een redelijk snelle laptop (bijvoorbeeld met een Intel Core i7 620M processor) kan je met een snelheid van 6.500.000 hashes per seconde minen. Dat lijkt in eerste instantie veel, maar niet als je het vergelijkt met het hele bitcoin netwerk. Je hebt namelijk 15 biljoen laptops nodig om het hele bitcoin netwerk bij te benen! Je kan in je eentje dus onmogelijk het netwerk van bitcoin platleggen.
Altijd op de hoogte van het laatste cryptonieuws?
Bitcoin block halving komt misschien sneller dan verwacht
Omdat de hash rate in zo’n rap tempo toeneemt, is de bitcoin block halving eerder dan in eerste instantie verwacht. De bitcoin block halving refereert naar het moment dat de beloning voor miners wordt gehalveerd. Op dat moment komt er dus in een lager tempo nieuwe bitcoin op de markt. Op 24 april dit jaar dachten we dat dit op of rond 22 mei 2020 zou gebeuren. Nu wordt de block halving eerder verwacht. De block halving vindt namelijk niet plaats op een vaste tijd en datum, maar op een specifiek transactieblok.
En op dit moment worden er steeds sneller transactieblokken toegevoegd. Dat heeft te maken met de manier waarop het bitcoin netwerk is ontwikkeld. Miners voegen gemiddeld elke tien minuten een nieuw transactieblok toe aan de blockchain van bitcoin. Doen er meer miners mee? Dan moet de moeilijkheidsgraad om te minen omhoog. Op die manier blijft het tien minuten duren om een transactieblok toe te voegen.
Om de 2016 blokken wordt de moeilijkheidsgraad aangepast, dat komt neer op ongeveer om de twee weken. Komen er in een snel tempo meer miners bij, dan duurt het gemiddeld minder dan tien minuten om een transactieblok toe te voegen. Of ja, in ieder geval tot de volgende verandering in moeilijkheidsgraad. De grafiek hieronder is van Bitinfocharts, het duurt nu 7,8 minuten om een transactieblok toe te voegen. Daardoor komt de block halving dichterbij:
Dit valt ook op bij crypto-twitter. Nu het nog kan, willen miners wel heel graag de beloning van 12,5 bitcoin per blok ontvangen:
Last 24 hours has an average block time of 7 minutes 50 seconds.
Miners really want those 12.5 btc blocks while they last.— hodlonaut?⚡? (@hodlonaut) September 12, 2019
En de koers?
Het zijn interessante ontwikkelingen, maar één ding is wel opvallend. De hash rate stijgt, maar de koers van bitcoin blijft nog achter. Eerder zag je dat de koers invloed had op de hash rate. Toen de waarde van bitcoin in november 2018 flink daalde, zag je ook dat miners interesse verloren om bitcoin te minen. Het lijkt erop dat miners nu meer vertrouwen hebben. De koers daalt, maar het aantal miners blijft toenemen.