Bitcoin is te volatiel en verdient het stempel van digitaal goud niet
Bitcoin wordt vanwege zijn absolute schaarste weleens “digitaal goud” genoemd. Maar George Milling-Stanley, de hoofdstrateeg goud van State Street Global Advisors, is van mening dat Bitcoin te volatiel is om die prestigieuze titel te dragen. Dat Milling-Stanley deze mening uitdraagt is niet vreemd, gezien zijn firma verantwoordelijk is voor de grootste goud ETF ter wereld.
In een recent interview met CNBC deelt Milling-Stanley zijn zorgen over de volatiliteit van Bitcoin.
Volatiliteit maakt Bitcoin ongeschikt
Volgens Milling-Stanley maakt de volatiliteit van Bitcoin de digitale munt ongeschikt als een investering voor de lange termijn. De dramatische koerswijzigingen die Bitcoin soms doormaakt zijn volgens de strateeg van State Street niet handig voor investeerders die hun kapitaal op de lange termijn willen parkeren.
Om die reden zou goud volgens hem een veel veiligere en betere optie zijn dan Bitcoin. In zekere zin lijkt Milling-Stanley verbaast over de kwalificatie van Bitcoin als digitaal goud, omdat het edelmetaal juist voor stabiliteit staat; iets wat Bitcoin in zijn 14-jarige historie nog nooit heeft gekend.
Voor zijn argument tegen Bitcoin wijst Milling-Stanley trots op de 6.000 jarige geschiedenis van goud als stabiele factor in het financiële systeem. Dat bewijst volgens hem dat goud stabiel is en dat is precies waar het Bitcoin op dit moment aan ontbreekt en het de titel van digitaal goud niet zou verdienen.
Bullish over goud, niet over Bitcoin
Je had het waarschijnlijk al verwacht, maar Milling-Stanley is op dit moment zeer bullish over goud. Het huidige macro-economische klimaat, waarin een recessie dreigt, is volgens hem niet goed voor goud. Maar er komt volgens de strateeg weer een periode van trage economische groei aan en dat zijn de momenten waarop goud normaal gesproken floreert.
Verder zegt Milling-Stanley een stijging in de vraag naar goud te verwachten vanwege het wegvallen van de COVID-19 maatregelen in China. Na India is China nog altijd de grootste consument van goud voor juwelen. Daarnaast zou de vraag naar goud als onderdeel van juwelen groot zijn in andere Aziatische landen als Vietnam, Indonesië, Thailand en Korea.
We kunnen niet ontkennen dat de Bitcoin koers een volatiel beestje is, maar over de lange termijn heeft de digitale munt zich (tot nu toe) bewezen als een goede investering. Daarbij zijn er een aantal argumenten te verzinnen voor de stelling dat Bitcoin een verbeterde versie van goud is.
Het is immers makkelijker om Bitcoin te versturen, bewaren en op echtheid te controleren. Als laatste heeft Bitcoin een kenbare absolute schaarste van 21 miljoen eenheden, terwijl de goudhoeveelheid ieder jaar met 1 tot 2 procent toeneemt. Misschien is Bitcoin vandaag nog niet het digitale goud, maar de potentie is er zeker.