Bitcoin koers analyse: zorgt lancering Bakkt voor stijging naar 14.000 euro?

Als een donderslag bij heldere hemel daalde de bitcoin koers gisteren met ruim 600 euro. Long squeezes en marktmanipulatie door whales zijn mogelijke oorzaken hiervan, zoals je las in ons artikel van gisteren. Wat kunnen we nu verwachten van de koers?

Bitcoin uit driehoek

Je ogen zijn waarschijnlijk al veranderd in driehoeken, zo vaak hebben we hem al besproken. De koers van bitcoin bewoog zich al maanden tussen twee trendlijnen die naar elkaar toe bewegen. Maar daar is woensdagavond verandering in gekomen.

In slechts een half uur tijd zakte de koers met ruim zeven procent. Dat was genoeg om uit de driehoek te breken. Dit zie je ingezoomd in de grote bol op de grafiek hieronder.

Maar er is niet alleen maar slecht nieuws. De koers vindt nu ondersteuning in de groene zone. En dit lijkt een sterke zone te zijn. In juni en in juli is deze zone namelijk niet gebroken. Midden juni was het zelfs nog even een weerstand geweest.

Breekt bitcoin niet uit de groene zone? Dan hoeven er nog geen alarmbellen af te gaan.

Zorgt Bakkt voor fikse stijging?

De koers wordt niet alleen maar bepaald door technische analyse. Nieuws van buitenaf kan soms ook een zetje geven. De komst van bitcoin future platform Bakkt kan nu dat zetje zijn.

Hoe dat werkt? Laten we kijken naar een situatie in het verleden. Medio december 2017 kwamen er voor het eerst bitcoin futures op de markt. CME Group was de eerste partij die dit aanbood.

 


Altijd als eerste de laatste koersanalyses?

Meld je aan


 

Met bitcoin futures kunnen investeerders speculeren op de koers van bitcoin. Door middel van het sluiten van long- of shortpositie gokken zij op respectievelijk een koersstijging of een koersdaling.

De hype was enorm. In de november 2017, een maand voorafgaand aan de lancering van de bitcoin futures van CME Group daalde de koers eerst flink, maar vond het daarna snel de weg omhoog. In de grafiek hieronder vergelijken we de situatie van toen met die van nu:

Ook voordat Bakkt lanceert, daalt de koers flink. Maar de hype eromheen kan zorgen voor een flinke stijging, net als in eind 2017. Wat gebeurt er als we de koersbeweging van 2017 plakken over de koers van nu? Dan krijg je dit:

Zoals je ziet beweegt de koers zich ook nu in een andere driehoek die iets kleiner is. Samen met de hype kan de uitbraak uit de driehoek zorgen voor een flinke koersstijging. Als bitcoin precies hetzelfde pad volgt dan is een toename richting 14.000 euro zelfs mogelijk.

En wat als het niet zo gaat?

‘Ja ja, de koers gaat nu stijgen? Daar geloof ik helemaal niks van!’ Oké vooruit, we beschrijven ook een bearish scenario. Wat als bitcoin toch verder gaat zakken?

Om deze vraag te beantwoorden halen we onze oude Italiaanse vriend erbij, hij heet Fibonacci. Zijn reeks van cijfers wordt overal gebruikt, ook in de technische analyse. Vaak geven de zones belangrijke steun- en weerstandszones aan. De koers vindt nu ondersteuning op 38,20%, dat is rond de 8.600 euro.

Daalt de koers van bitcoin, dan kunnen we in het meest negatieve scenario een daling verwachten richting 6.400 euro. Dit is het 61,80% Fibonacci niveau. Maar waarschijnlijk komt het niet zo ver, en vindt de koers ondersteuning op het 50% Fibonacci niveau. In dat geval daalt bitcoin naar 7.500 euro.

De komende dagen worden hoe dan ook spannend! Vindt bitcoin steun op deze prijs? Dan ziet het er op de korte termijn nog steeds rooskleurig uit. Maar zakt bitcoin, dan kunnen we een flinke terugval verwachten.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.