Bitcoin koers analyse: wordt bitcoin prijs gedreven door tether?

De koers van bitcoin houdt zich de afgelopen dagen opvallend rustig, in tegenstelling tot de daling van vorige week.. Je kan het zelfs bijna stabiel. Over stabiel gesproken, in deze analyse kijken we naar de rol van tether op bitcoin.

Wat is tether?

Tether is een zogeheten stablecoin, een cryptocurrency die de koers volgt van een nationale valuta. Tether (USDT) is gekoppeld aan de dollar en wordt veel gebruikt op cryptocurrency exchanges. Op beurzen zie je dat aan het trading pair BTC/USDT.

Tethers worden uitgegeven door Tether Limited. De bedoeling is dat er voor elke tether ook een dollar bestaat op de bankrekening van Tether Limited. Tether wordt ook gedekt door andere activa, maar daar is de website van Tether Limited niet heel helder over.

Tether Limited valt samen met cryptocurrency exchange Bitfinex onder het overkoepelend orgaan iFinex. Beide organisaties zijn vrij controversieel in de cryptowereld. Dat komt onder meer vanwege het vermoeden dat tether invloed heeft op de bitcoin koers.

Meer volume in tether dan in bitcoin

Er gebeurt nu iets vrij unieks met tether. Er wordt dagelijks meer gehandeld in tether (16,8 miljard dollar) dan in bitcoin (14,2 miljard dollar). Op gepaste afstand komt ethereum met 6,4 miljard dollar.

En dat niet alleen, tether staat nu op de vierde plek wat betreft totale marktwaarde. Alleen bitcoin, ether en ripple (XRP) staan hoger.

Het is een aanname, maar het hoge handelsvolume van tether kan iets te maken hebben met de koersdaling van vorige week. Investeerders zijn geschrokken van de plotselinge val van bitcoin en altcoins, en hebben hun cryptomunten omgezet in tether om verder verlies te dekken.

Wordt de bitcoin prijs gedreven door tether?

Er wordt vaak geschreven dat tether invloed heeft op de koers van bitcoin. En dat is ergens geen gekke gedachte. Op de grafiek hieronder zie je het verband. We hebben het aantal tethers in omloop (blauwe lijn) over de bitcoin koers gelegd:

In oktober 2018 verbrandde Tether Limited 500 miljoen tokens. Een maand later stortte de koers van bitcoin in.

Ook opvallend, vanaf april dit jaar drukte Tether Limited juist veel tokens bij. In diezelfde periode steeg de bitcoin koers van 3.700 euro naar het hoogtepunt van 12.200 euro.

Maar vanaf juli lijkt dit verband een stuk zwakker. De koers van bitcoin zakte van 12.200 euro naar 7.250 euro maar het aantal tethers in omloop bewoog niet mee.

Of de prijs van bitcoin nu echt gedreven wordt door tether is moeilijk te zeggen, maar het verband is opvallend.

Waar gaat de koers van bitcoin nu heen?

We kunnen gissen naar het aantal tethers wat in de toekomst wordt bijgedrukt, maar daar worden we niet wijzer van. Daarom focussen we ons nu weer even op de koers van bitcoin. Waar gaan we heen?

Voor de verandering kijken we een keer naar de bitcoin koers op de lange termijn. Op korte termijn is het namelijk moeilijk om te zeggen hoe de koers zich gaat bewegen.De grafiek die je hieronder ziet beschrijft de koers van eind 2012 tot en met nu. Onze analist Adger Jooren legt de situatie van nu uit aan de hand van Fibonacci:

“Je ziet dat we vanaf de bodem medio december 2018 zijn gestegen naar het 61 procent Fibonacci niveau (rode lijn op de grafiek).

De komende maanden kan de bitcoin koers zich bewegen tussen het 23,6 procent en 38 procent Fibonacci niveau (groene pijl). Dat niveau ligt nu tussen 6.400 euro en 8.600 euro. In het verleden is de koers vaker naar deze zone gezakt.

Uiteindelijk kan dit een goede basis vormen voor bitcoin om verder te stijgen.”


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.