Bitcoin koersanalyse: prijs daalt 16 procent en bitcoin is in korte tijd te veel verkocht

Afgelopen dinsdag schreven wij in onze koersanalyse dat bitcoin zich in een driehoek bevond. En als die aan de onderkant uit zou breken, dan zou de bitcoin koers zomaar kunnen dalen naar 8.500 euro. Na de crash van de afgelopen twee dagen zijn we (helaas) op weg naar dat bearish scenario.

Daling van 16 procent

Ten tijde van de vorige koersanalyse was één bitcoin 10.186 euro waard. Vanochtend nog maar 8.584 euro, een daling van net geen 16 procent. In dit artikel beschrijven wij de koersbeweging aan de hand van indicatoren. Wil je altijd op de hoogte blijven van de koers?

Volg de live koers

Hierboven zie je de symmetrische driehoek waar we dinsdag ook over schreven. Elke groene en elke rode candle stelt 1 dag voor.

Dinsdag bewoog de koers zich nog in deze formatie, en kon de koers zowel boven of onder uitbreken. Het laatste bleek waar te zijn. Wij schreven ook dat er een grote supportzone is in de groene balk en die ligt tussen 8.100 euro en 8.500 euro. De koers heeft die zone inmiddels al aangetikt.

Te veel verkocht

Dat zie je hieronder ook goed terug. Die oranje streep is de bovenkant van die symmetrische driehoek en die groene balk is wederom een supportzone. In de grafiek hebben we ook de RSI meegenomen, dat is die blauwe lijn, en die beweegt normaal gesproken in de lilagekleurde balk. Dat is een indicator die aangeeft of bitcoin overbought of oversold is. Boven de 70 is overbought en onder de 30 is oversold.

Ofwel, wordt er te snel te veel gekocht of te veel verkocht. Op dit moment komt die blauwe lijn onder de RSI uit, en dat betekent dat bitcoin oversold is. Dit kan je interpreteren als dat er heel snel weer veel gekocht moet worden om weer een RSI-waarde tussen de 30 en 70 te krijgen.

Koers vertoont gelijkenissen met 2017

Gaat de wereld er aan? Zijn we allemaal de klos? Dat is een goede vraag, maar deze mist wel perspectief. En perspectief krijg je door van het verleden te leren. In de grafiek hieronder zie je de bitcoin koers vanaf 2017.

Om te illustreren dat een dip erbij hoort, kijken we naar de moving average van 100 dagen. Dat is een indicator die kijkt naar de gemiddelde koers van de afgelopen honderd dagen. Die oranje lijn in de grafiek is de 100 MA.

In de bullrun van 2017 zie je dat de koers vier keer onder die 100 MA duikt om vervolgens weer steun te vinden van de 100 MA. Dat wordt aangegeven met die groene bolletjes. Tijdens de bearmarkt van 2018 is dit juist weer andersom, de rode bolletjes geven aan dat de koers in dat jaar drie keer boven de 100 MA is gekomen. Vervolgens vindt de koers juist weer weerstand van die oranje lijn.

Het laatste groene bolletje is de dip van deze week, de koers is voor het eerst net iets onder de 100 MA uitgekomen. Interpreteer dit zoals je zelf wilt, maar het verleden leert dat dit er bij hoort.

Nu de vraag, is de daling voor jou een reden om je bitcoin te verkopen? Of zie je dit juist als een kans om bitcoin te accumuleren (cryptoslang voor kopen)?


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.