‘Bitcoin krijgt geen miner death spiral’
Eerder schreven wij dat veel bitcoin miners hun apparatuur afsluiten. Hierdoor daalt de moeilijkheidsgraad voor het minen van bitcoin. Volgens sommige media kunnen deze gebeurtenissen leiden tot een ‘bitcoin death spiral’. Maar wat houdt dat in? En gaat dat wel gebeuren?
Wat is een bitcoin death spiral?
Nu bitcoin miners aan het afhaken zijn, komt het argument van de ‘bitcoin death spiral’ weer op tafel. Hoe luidt deze argumentatie? Nou, zo:
- De bitcoin prijs daalt.
- Daardoor gaan miners weg. Hun reward is immers minder geld waard.
- Totdat niemand bitcoin meer minet en het systeem niet meer in stand gehouden kan worden.
- Bitcoin is dood.
De aanpassing van de moeilijkheidsgraad is hierbij een belangrijke factor. Als miners weggaan voordat de moeilijkheidsgraad wordt aangepast kan het systeem ‘vastlopen’. Er is dan een te hoge moelijkheidsgraad voor het aantal beschikbare miners. Dit kan ook andersom, bij een aantrekkelijke koers komen er veel miners bij en is de moeilijkheidsgraad weer te laag.
Aanpassing van de moeilijkheidsgraad
Goed om te weten: veel mensen denken dat het veranderen van de moeilijkheidsgraad om de twee weken verloopt. Dat is niet helemaal waar. Het gebeurt namelijk om de 2.016 blokken. En elk blok duurt gemiddeld tien minuten om te verwerken. 2.016 blokken van tien minuten zijn dan twee weken.
Maar zijn er minder miners en is de moeilijkheidsgraad nog niet aangepast? Dan duurt het langer dan tien minuten om verwerkt te worden. Op 30 november duurde dat bijvoorbeeld gemiddeld ruim 14 minuten. Daardoor is de aanpassing van de moeilijkheidsgraad ook langer dan twee weken.
Maar volgens insiders, zoals Twitteraar en schrijver Nic Carter, hoeft dat geen probleem te zijn:
your essential guide to Bitcoins spoopy ☠️ death ? spiral ☠️ pic.twitter.com/2gXWbJgKyl
— nic carter (@nic__carter) December 3, 2018
Systeem houdt zichzelf in stand
Op maandag 3 december daalde de moeilijkheidsgraad met vijftien procent. En dat was uitzonderlijk. Sinds 2011 is de moeilijkheidsgraad niet zo hard gedaald als nu. De volgende daling duurt dan langer dan twee weken, maar niet veel langer. En met de verandering duurt het toevoegen van een transactieblok weer gemiddeld tien minuten.
Daarnaast zijn er een paar andere factoren waar rekening mee gehouden kan worden:
- De break-even prijs om bitcoin te minen wordt vaak verkeerd berekend
Deze berekeningen zijn namelijk gebaseerd op de gemiddelde miner. Maar bitcoin mining gebeurt ook in grotere mining pools. Deze bevinden zich op plekken waar elektriciteit goedkoop is. Daarnaast kunnen zij apparatuur groot inkopen, wat voordeliger is. - Soms blijven miners een tijdje met verlies minen
Waarom? Omdat zij weten dat de moeilijkheidsgraad op den duur gaat dalen. Voor hen wordt het dan in de toekomst juist winstgevender om te minen.
Op die manier houdt het systeem van bitcoin minen uiteindelijk zichzelf in stand. Het is een vrije markt-systeem, waarin vraag en aanbod elkaar in balans houden.