Bitcoin zakt 8,5% binnen paar uur, wat is er aan de hand?

Gisteren flirtte de bitcoin koers nog met 40.000 dollar, maar inmiddels is de waarde gedaald tot net boven 36.000 dollar. Wat is er aan de hand?

Markt schrikt van Britten

Het inflatiespook heeft alle markten in zijn greep. Zelfs bitcoin, dat door liefhebbers gebombardeerd is tot hedge tegen inflatie, is niet immuun. De koers is namelijk gedaald met 8,5%. De centrale bank van Engeland heeft gemeld dat ze 10% inflatie verwachten voor het einde van het jaar. Hierdoor raakte de markten in paniek en daalde het Britse pond 2% in waarde tegen de Amerikaanse dollar. Vergeleken met de euro, daalde het pond met 1,24%.

Ook de obligatiemarkten werden door het nieuws getroffen. Reuters meldt dat de tweejaarsrente op staatsobligaties met 13 basispunten is gedaald tot 1,41%. Dit markeert het laagste punt van de maand voor obligaties.

Cryptocurrency niet immuun

Volgens coinmarketcap is de totale waarde van alle cryptocurrency’s bij elkaar gedaald met 7,5%. Hoogstwaarschijnlijk is dit niet alleen de schuld van de pessimistische berichtgeving van de Britse centrale bank, maar ook van de renteverhoging die eergisteren door de Amerikaanse evenknie is aangekondigd. Heel even was er een jubelstemming omdat de renteverhoging lager uitviel dan verwacht, maar de jubel is inmiddels vervangen door janken.

Rente gaat omhoog

De Britse centrale bank heeft besloten om de rente met 25 basispunten te verhogen, van 0,75% naar 1%. Dit is de vierde verhoging sinds december, hierdoor is de rente op het hoogste niveau sinds 2009.

In de grafiek hieronder zie je de renteverhogingen van de Britse centrale bank. De daling in reactie op het begin van de pandemie is goed zichtbaar, evenals de renteverhogingen.

Bron: tradingeconomics

Verwachtingen bijstellen

Andrew Bailey, de gouverneur van de Britse centrale bank zei dat de UK waarschijnlijk nog geen recessie tegemoet gaan, maar dat de economie flinke vertraging kan oplopen, waardoor het risico op een recessie wel toeneemt.

De bank heeft een soort onderzoeksbureau voor monetair beleid, deze wordt het Monetary Policy Committee (MPC) genoemd. Bij een eerdere analyse deelden ze de verwachting dat de inflatie aan het eind van het jaar 8% zou zijn, maar deze is nu bijgesteld naar 10%. Daarnaast wordt de verwachtte werkloosheid in 2024 naar boven bijgesteld, van 3,6% naar 5%.

Rusland, Oekraïne en China

In de verklaring van de centrale bank valt te lezen dat de Britse economie veel klappen te verduren heeft gekregen. Er worden veel redenen opgenoemd, maar er lijkt er eentje te missen. Namelijk dat de geldpers tijdens corona op standje oneindig stond.

“De economie is de laatste tijd onderhevig aan een opeenvolging van zeer grote schokken. De Russische invasie van Oekraïne is zo’n schok. Als met name de recente bewegingen aanhouden, zoals de centrale projecties veronderstellen, zullen de zeer hoge prijzen van de wereldwijde energie- en verhandelbare goederen, waarvan het Verenigd Koninkrijk een netto-importeur is, noodzakelijkerwijs zwaarder wegen op de reële inkomens van de meeste Britse huishoudens en veel Britse huishoudens en winstmarges van bedrijven.”

Ook wijst de bank naar China. Ze zeggen dat de nieuwe corona-uitbraken zorgen voor vertragingen in de supply chain.

En de geldprinter?

Veel factoren dus, die ervoor zorgen dat het monetaire beleid van de centrale bank niet werkt. Maar naar eigen zeggen is dit niet de schuld van de centrale bank:

“Dit is iets wat het monetaire beleid niet kan voorkomen. De rol van het monetair beleid is ervoor te zorgen dat, wanneer deze reële economische aanpassing plaatsvindt, dit gebeurt op een manier die consistent is met het duurzaam bereiken van de inflatiedoelstelling van 2% op middellange termijn, terwijl ongewenste volatiliteit in de productie tot een minimum wordt beperkt.”

De grafiek hieronder laat zien hoe de Britse centrale bank omgaat met quantative easing, ze hebben de markt letterlijk overspoeld met heel erg veel goedkoop (zeg maar, bijna gratis) geld. Maar zoals centrale banken neigen te doen, wordt de oorzaak hier niet gezocht.

Bron: Refinitiv Datastream


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • AAD VEEL GELUL IN DE RUIMTE UITEINDELYK IS BITCOIN DE GROTE WINNAAR VOORUITKYKEN IS MOEILYK. MAAR DECEMBER 2020 STOND BITCOIN 20000, EURO NU 35000.E . DUS VOORUIT DENKEN IS REGEREN. ALLES ZAKT OP LANGE TERMYN IS BITCOIN DE WINNAAR. ZO THE ONLY ONE.

  6 mei 2022
 • Beste menner Jeremy,

  Twee dagen geleden schreef uw collega een verhaal over van alles en nog wat. Maar geen woord repte hij over deze daling. Hoe kan het toch dat alles wat jullie schrijven, een dag later vaak geheel anders is. Fantaseren jullie maar wat, is het om klanten te winnen. Ben daar erg benieuwd naar. Begrijp ook wel dat niet alles te voorspellen is, maar dat jullie er wederom zo naast zitten, dat zet mij zeker aan het denken.

  6 mei 2022
  • * Jerrymie, * meneer *gebrek aan vraagtekens

   Speculeren heet dit, ze hebben geen glazen bol. De dag veranderd als sneeuw voor de zon verdwijnt. Het doet mij denken dat u niet geheel op de hoogte bent van de actuele bewerkelijke markt.

   Tony, Bij nacht Vissen is overdag de netten drogen.

   Gegroet

   6 mei 2022
   • Me dunkt dat hij heel goed op de hoogte van de bewerkelijkheid van de markt. Daarom wijst hij ook op de dagelijkse onzinverhalen die hier geschreven worden en die binnen één dag alweer achterhaald zijn. Deze dagelijkse ‘analyses’ zijn niets anders dan clickbait en glazen bol voorspellingen.

    6 mei 2022
 • Koop geen bitcoin verkopen juist

  6 mei 2022
  • En mijn reactie is verwijderd. De censuurpolitie vond het maar niks dat ik hun onzinnige glazen bol ‘analyses’ aan de kaak stelde.

   6 mei 2022
 • Joh sukkels, hoe kan het dat de koers weer als een glijbaan zakt? GRAAG DUIDELIJK ANALYSE, anders laat ik jullie salaris uitbetalen in bitcoin

  6 mei 2022
 • Ik wil dat mijn reactie ook wordt gepost. GRAAG NORMALE ANALYSES, anders krijg je je salaris in bitcoin!!!

  6 mei 2022
 • Dit valt serieus niet goed te praten. Schaam je je met deze analyses. Is dit om mensen lekker te maken?

  6 mei 2022
 • Bullshit zijn gewoon whales die hier op in spelen dat ze weer veel goedkoper bij kunnen kopen. Allemaal die weak hands die paniek verkopen en de rijke profiteren hier van is altijd al geweest zo

  6 mei 2022
  • Bullshit analysis, deze munt is door duivel gemaakt waarbij enkel whales de prijs bepalen en de altcoins zwaar deze meevolgen.. 1% daling btc= 20% daling altcoin. Alleen devs en whales maken winst, de rest zoals maakt ze rijk. Heel simpel.
   Blijft gewoon weg uit deze duivelsgedoe als je echte geluk nog wilt hebben in dit leven.

   6 mei 2022
  • Anoniem lekker idioot je weet totaal niet waar je over praat hersenloze!!!

   9 mei 2022
 • Bullshit zijn gewoon whales die hier op in spelen dat ze weer veel goedkoper bij kunnen kopen. Allemaal die weak hands die paniek verkopen en de rijke profiteren hier van is altijd al geweest zo

  6 mei 2022
 • De enige manier om ook echt geld te verdienen zoals de grote jongens doen is door niet te handelen maar voor langere tijd investeringen te doen. Op korte termijn verlies je het altijd tegen de handelaren en bots.

  Mijn inziens is er niks veranderd aan de toekomst van bitcoin ten opzichte van het moment dat ik mijn eerste heb aangeschaft. Sterker nog er zijn alleen maar meer redenen bijgekomen om bitcoin te gebruiken. Daarnaast is deze daling er altijd na een halving gekomen en zie je ook dat de dalingen minder erg worden. Helaas heb ik ook last van de crisis waardoor ik niet de mogelijkheid heb om nog meer bij te kopen.

  6 mei 2022
 • Ik blijf elke week kopen!! Long run!

  7 mei 2022
 • HODL

  7 mei 2022
 • Alle analisten doen aan explaining after the fact maar nooit weten ze wat er komen gaat.
  Soms is het op het moment dat ze het artikel plaatsen al anders.
  Dan lees je van “experts” waarom een coin aan het stijgen is terwijl hij dan al in het rood staat.
  Een ieder kan een verhaal verzinnen after te fact.
  En ze gebruiken the fact als bewijs voor hun verhaal 🙂

  7 mei 2022
 • MENSEN LUISTER ALLEMAAL, dit is een black Swan. Koers gaat zeker naar een ton. Kan over 1 maand jaar, 10 jaar of 100 jaar zijn het gaat gebeuren! Mijn loepzuivere analyses kloppen altijd gebaseerd op halving. De whales zijn weer aan het accumuleren een zeer bullish teken. Koers zal heus wel een keertje stijgen. Geduld. Voor mijn part daalt de koers naar 0. Hij gaat heus wel naar 1. Stomste wat jullie kunnen doen is verkopen

  8 mei 2022