EOS, Cardano, Bitcoin en Ethereum blijven werken aan schaalbaarheid

Tijdens de bullrun van een jaar geleden ondervonden de blockchains van Ethereum en Bitcoin problemen met het verwerken van transacties. Dat is nog steeds een van de grootste uitdagingen van blockchain, het schaalbaarheidsprobleem. Maar nu er al een tijd weer een bearmarkt is, is er ook tijd voor het verstevigen van het fundament. Denk hierbij aan lagere kosten en dus meer efficiëntie, meer application-layer software producten en verbeterde gebruikerservaring. Nog een voordeel van de bearmarkt is dat de concurrentie voor technisch talent lager is. 

In dit artikel nemen we de laatste ontwikkelingen van de blockchains van Bitcoin en Ethereum door. Ook kijken we naar projecten zoals EOS en Cardano.

Hoe beide communities omgaan met het schaalbaarheidsprobleem

Bitcoin: Ontwikkelaars hebben hun focus gericht op het oplossen van het schaalbaarheidsprobleem. Er zijn verschillende partijen die allemaal de heilige graal denken te hebben. Een van de bedachte oplossingen was het aanpassen van de blokgrootte, dit leidde tot een tweestrijd in de community en zelfs tot een hard fork. Ondanks al deze tumult heeft het Lightning Network aanzienlijk vooruitgang geboekt. Volgens gegevens van 1ml.com telt het Lightning mainnet nu meer dan 4.400 nodes (toename van 10%) en meer dan 13.500 betalingskanalen (toename van 44%).  

Ethereum: De community van Ethereum is wat dat betreft wat meer samenhangend, maar heeft desalniettemin een ambitieuze agenda. De roadmap van Ethereum is helder; om het schaalbaarheidsprobleem op te lossen gaat de blockchain over naar een ‘proof of stake’ consensus. Dit wordt het Casper project genoemd. Afgelopen jaar zijn er kleinere updates uitgerold die dit mogelijk moet maken. In januari 2019 staat update Constantinople gepland, eigenlijk ook ter voorbereiding van  Casper.

De oplossing is overigens tweelaags. Voor laag één ligt de focus op sharding, waardoor de blockchain in verschillende onderling verbonden delen wordt gesplitst. Dit maakt het voor nodes makkelijker, efficiënter en dus goedkoper om het netwerk te ondersteunen. Ook voor de tweede laag zijn oplossingen bedacht. Hier gaan we in toekomstige artikelen verder op in. Om een tipje van de sluier te lichten, denk aan het Raiden netwerk en het childchain-model waar Plasma op is gebaseerd.

En hoe scalen andere projecten en ICO’s?

  • Algorand, de proof-of-stake blockchain, streeft naar drie miljoen bevestigde transacties per seconde. En dat voor 4 miljard gebruikers. In oktober haalde het Algorand-team 55 miljoen euro op. Deze week werd bekend gemaakt dat Algo Capital nog eens garant staat voor 88 miljoen euro.
  • Een ander voorbeeld is Devvio. Devvio heeft een aantal patenten aangevraagd voor een protocol dat met ideeën op het gebied van sharding, stablecoins, identity en custody oplossingen. De meeste van deze ideeen zijn bedacht door bitcoin- en etherontwikkelaars.  Devvio denkt maar liefst 8 miljoen transacties per seconde te kunnen behalen.
  • EOS, de recordbrekende ICO die 3,5 miljard euro ophaalde, heeft een enorm budget waarmee het haar protocol verder kan ontwikkelen en financieren. Ze werken dan ook hard aan het vergroten van het aantal transacties.
  • Cardano is nu bezig met het ontwikkelen van verschillende schaalbaarheidsoplossingen die gebaseerd zijn op ideeën die ook door bitcoin- en ethercommunities zijn ontwikkeld. Hoewel er minder ontwikkelaars zijn dan bij EOS, is Cardano erin geslaagd academische interesse in het platform aan te wakkeren. Dit komt door een onderzoeks- en ontwikkelingsfonds onder leiding van de holding, IOHK.

ICO’s worden veelal gefund door investeerders die cryptocurrency overmaken. Deze ICO’s zijn dus sterk afhankelijk van de koers. Afgelopen jaar is de koers flink gedaald en je zou zeggen dat ICO’s hier flink onder lijden. Maar niet allemaal, grote projecten zoals Cardano, Polkadot en EOS geven aan dat ze de opgehaalde coins direct hebben omgezet in fiat en daarom nog een flink buffer hebben.

Eerder schreven wij dit stuk voor Emerce over het schaalbaarheidsprobleem van bitcoin.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.