EU wil blockchain gebruiken om handelsovereenkomsten te verbeteren

Het Europees Parlement (EP) heeft opgeroepen tot maatregelen om de acceptatie van blockchain in handel en bedrijven te verhogen. De EP ziet allemaal voordelen voor handelsverdragen.

Blockchain: a forward-looking trade policy

Het wetgevende lichaam heeft donderdag een resolutie aangenomen, genaamd Blockchain: a forward-looking trade policy.

Vrij vertaald “Blockchain: een toekomstgericht handelsbeleid”, waarin wordt uiteengezet hoe de blockchain het handelsbeleid van de EP kan verbeteren. Denk hierbij aan vrijhandelsovereenkomsten en overeenkomsten met betrekking tot wederzijdse erkenning.

De EP denkt ook dat blockchain de transparantie van de hele supplychain kan verbeteren, handelsprocessen stroomlijnen, kosten en corruptie verminderen, belastingontwijking opsporen en de beveiliging van gegevens verbeteren.

Niet alleen voor grote bedrijven

In de resolutie staat ook dat, ondanks eerdere successen in de handel, de vrijhandelsovereenkomsten van de EP nog steeds niet volledig benut worden. Gemiddeld maakt slechts 67 procent gebruik van de voorkeurstarieven in de EU en haar partnerlanden.

Kleine en middelgrote ondernemingen profiteren ook van blockchain, het Parlement schrijft dat de technologie voor betere communicatie zorgt, betalingen veiliger worden en processen sneller gaan vanwege smart contracts.

Het is wel van belang dat er bepaalde normen worden aangehouden, zodat het ook mogelijk moet worden om transacties tussen verschillende, wereldwijde blockchains mogelijk te maken.

De aap komt aan het einde pas uit de mouw, het Europese Parlement wil dat de EU een leidende speler wordt als het om blockchain technologie gaat:

“De EU heeft de mogelijkheid om een ​​leidende speler te worden op het gebied van blockchain en internationale handel. Wij willen een invloedrijke partner worden, bij het wereldwijd ontwikkelen van blockchaintechnologie.”

Emma McClarkin heeft het voorstel geschreven. Zij is een Brits Europarlementslid voor de Conservative Party. Dat ze achter blockchain staat moge duidelijk zijn, eerder schreef ze dat blockchain de totale fysieke vervoerskosten met zo’n twintig procent kunnen verlagen, wat overeenkomt met een kostenbesparing van 1 biljoen dollar in de mondiale handel.

Wil je het voorstel van het Europese Parlement zelf lezen? Dat kan hier.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Greetings! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in trading links or maybe guest authoring
  a blog post or vice-versa? My blog goes over a lot of the same subjects as yours and I think we could
  greatly benefit from each other. If you happen to be interested feel free to shoot me an email.
  I look forward to hearing from you! Great blog by the way!

  19 december 2018
 • Fijn dat steeds meer bedrijven en nu dus ook overheden de voordelen van blockchain inzien! Ik ben heel benieuwd waar dit naartoe gaat.

  Anne

  27 oktober 2019