Bitcoin stabiel rond 20.000 euro ondanks verwachting dat rente VS blijft stijgen

Gisteren maakte de FOMC, een afvaardiging van de Amerikaanse Centrale Bank en zijn lokale takken, bekend dat ze de rente blijven verhogen om inflatie aan te vechten. De markten hebben hier nauwelijks op gereageerd, bitcoin en de rest van de cryptomarkt lijken stabiel.

De FOMC maakte het besluit bekend via zogenaamde minutes, een samenvatting van een lange vergadering. Deze vergadering vond in september al plaats, maar de notulen werden gisteren vrijgegeven.

Dollar beïnvloedt bitcoin

Waarom is dit nieuws over de Verenigde Staten van belang voor een Nederlandse website? Zoals je weet is de dollar de officiële valuta van de VS, en tevens de wereldreservevaluta. Of je het leuk vindt of niet, de dollar is voor bijna alles de unit of account; de waarde van veel goederen wordt in dollars uitgedrukt.

Dit betekent ook dat als de dollar meer (sterker) of minder waard (zwakker) wordt, dan heeft dit invloed op de waarde van andere goederen. Zo heeft Bitcoin een negatieve correlatie met de waarde van de dollar. Hoe sterker de dollar wordt, des te minder waard bitcoin wordt. Op dit moment geldt die negatieve correlatie ook andersom. Wordt de dollar zwakker, dan is dat goed voor bitcoin.

De correlatie tussen bitcoin en de dollar is nu -0,76, weergegeven in de grafiek hieronder.

Als de Amerikanen besluiten om de rente te verhogen, dan wordt het duurder om nieuwe dollars in de economie te brengen. Dit maakt de dollar duurder, schaarser en dus meer waard; de dollar wordt sterker.

Rente stijgt om inflatie te bevechten

Dit jaar is de rente elke maand omhoog gegaan, en dat heeft de bitcoin koers gemerkt: die ging de andere kant op. De rente ligt nu tussen de 3% en 3,25%. De FOMC constateert dat de groei van de inflatie iets afneemt, maar verwacht dat deze nog wel kan oplopen.

Dit zou volgens de FOMC komen door een krappe arbeidsmarkt en verstoringen in het transport van goederen.

4,6% rente zou genoeg moeten zijn

Op de middellange termijn verwachten ze dat de inflatie afneemt en pleiten ze voor een vertraging van de renteverhogingen van de Fed. Ze hebben als voorlopige doelstelling bepaald dat 4,6% rente hoog genoeg is om de inflatie weer op de beoogde doelstelling van 2% te krijgen.

De commissie erkende dat hun voorspellingen vol onzekerheid waren en een best-case scenario vertegenwoordigden.

Wat is FOMC?

Het Federal Open Market Committee (FOMC) bestaat uit twaalf leden: zeven leden van de landelijke centrale bank, de president van de Federal Reserve Bank van New York; en vier van de overige elf presidenten van de Reserve Bank. Deze rouleren elk jaar.

Het FOMC houdt acht geplande vergaderingen per jaar. Tijdens deze vergaderingen beoordeelt het Comité de economische en financiële omstandigheden, bepaalt het de juiste koers van het monetaire beleid en beoordeelt het de risico’s voor zijn langetermijndoelstellingen van prijsstabiliteit en economische groei.

Ofwel, aan welke knoppen er gedraaid moeten worden om inflatie in het gareel te houden. Een van die knoppen bepaalt of de rente omhoog of omlaag gaat.

De Verenigde Naties hopen dat de Amerikanen stoppen met het verhogen van de rente.

Er staat deze week nog veel meer op de planning op macro-economisch gebied. Bekijk hier het overzicht.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.