Rapper Ja Rule verkoopt NFT-schilderij van Fyre Festival

De documentaire ‘FYRE: The Greatest party that never happened’ staat sinds 2019 op Netflix en was voor even het gesprek van de dag. Ja Rule was één van de hoofdpersonen aan het begin van de documentaire en kwam er redelijk ongeschonden vanaf.

De Amerikaanse rapper verkoopt nu een op het Fyre Festival-geïnspireerd olieverfschilderij NFT. Tripp Derrick Barnes schilderde het werk, dat bestaat uit een vlam met ‘fyre’ op een zwarte achtergrond.

Bron: Flipkick

Fyre Festival

Korte samenvatting van het fiasco: Er zou een enorm festival worden georganiseerd op een tropisch eiland, de promotie werd verzorgd door een sloot aan bekende influencers, modellen en Ja Rule. Eindresultaat: het festival werd een ramp en oprichter Billy McFarland kreeg een gevangenisstraf van zes jaar. Ja Rule werd vrijgesproken van juridische aanklachten. Geen reclame, maar de documentaire is een aanrader (of misschien niet, als je festivals mist).

Het schilderij wordt verkocht op NFT-marktplaats Flipkick.

Veiling begint vandaag, taxatie 50.000 dollar

Ja Rule zegt ‘just wanted that energy out,’ hiermee verwijst hij naar het schilderij dat momenteel in zijn herenhuis in New Jersey staat. Het schilderij bevond zich eerder op het voormalige hoofdkantoor van Fyre Media in New York City. Ja Rule zegt dat hij een paar weken geleden van NFT’s had gehoord en dat hij nog steeds aan het leren is over dit nieuwe soort activa.

Het stuk is getaxeerd op 50.000 dollar en de veiling begint vandaag.

NFT kent geen grenzen

De prijs lijkt misschien hoog, maar NFT-kunst is een gekke wereld waarbij de euro/dollar al zijn betekenis lijkt te hebben verloren. Digitale kunstenaar Beeple verkocht vorige week zijn NFT via het veilinghuis van Christie voor 69 miljoen dollar. Het verschil is dat Ja Rule een NFT van een fysiek kunstwerk verkoopt.

Zodra het stuk op de veiling is verkocht, kan de koper het doorverkopen of ervoor kiezen om de token in te wisselen voor het fysieke kunstwerk.

NFT betekent Non Fungible token, in het Nederlands is dit een niet vervangbare token. Een NFT wordt gezien als de registratie van het eigendom van een digitaal of fysiek object op een blockchain. Deze tokens zijn ‘niet vervangbaar’ omdat ze een uniek object vertegenwoordigen, maar ook omdat de token zelf uniek is.

Het is het ‘niet-vervangbare’ deel dat er echt toe doet voor de potentiële waarde van NFT’s, aangezien niet-vervangbaar betekent dat elke NFT een andere identiteit heeft en niet zomaar kan worden ingewisseld voor een andere. Dat is een groot verschil met bitcoin of de euro. De ene bitcoin is precies zoals de andere, net zoals de ene euro precies hetzelfde is als de andere, dus het maakt niet uit welke euro je bezit. NFT’s zijn daarentegen allemaal verschillende ‘objecten’.

Gisteren werd bekend dat Elon Musk een technoliedje over NFT’s wil verkopen als NFT. De afgelopen weken is het zoekvolume op Google naar NFT hard gestegen.

Bron: Google Trends


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.