Hoogste Litecoin transactie ooit

20 oktober 2018 zal in de geschiedenisboeken gaan, want op deze dag is de hoogste Litecoin transactie ooit geweest: 62 miljoen dollar! En wat heeft het gekost? 50 dollarcent. Dat deelt litecoin.com (overigens niet de officiele website litecoin.org) mee in een eigen geschreven blog op medium.com. De transactie was meer dan 1 miljoen Litecoin en is van de ene eigenaar naar de andere gegaan. Hier kan je de transactie zien.

Ruim 1 miljoen Litecoins

1.159.005.90779568 LTC is van eigenaar verwisseld. Waarom werd deze transactie gedaan? Daar is eigenlijk een simpel antwoord voor: het ondersteunen van de nieuwe Litecoin adressen. Het is namelijk van een Legacy naar een SegWit gegaan. Dit SegWit-adres kan ook een multi-signature adres zijn. 

Hoe herken je zo’n SegWit adres? Een Litecoin SegWit adres begint altijd met een M. Transacties die gebruik maken van SegWit zijn kleiner in grootte. Deze worden sneller verwerkt door het netwerk, en er passen er meer van in een block.

Daarnaast kan het om een multi-signature wallet gaan. Een multi-signature wallet is een wallet met meerdere private keys. Een transactie vanaf een multi-signature wallet moet door meerdere private keys ondertekend worden om door te kunnen gaan. Een multi-signature wallet is om deze reden aanzienlijk veiliger dan een normaal wallet adres. 

Wie is de eigenaar van dit adres?

Wie de eigenaar is van deze gigantische Litecoin wallet is onbekend. Wat wel bekend is, is dat de transactie plaatsvond vanuit een cold storage wallet naar een SegWit adres. Grote kans dat het hier om een cold storage adres gaat van een exchange.

Wat betekent dat? Cold storage wallets zijn wallets zonder directe toegang tot het internet. Dat kan bijvoorbeeld een hardware wallet zijn zoals de Ledger Nano S. Exchanges gebruiken een cold storage wallet om cryptocurrencies veilig op te slaan, buiten bereik van hackers. Het kan dat een exchange overgaat naar een multi-signature wallet, zodat het verplaatsen van crypto’s uit dit soort wallets nog veiliger verloopt. 

Waarom is het adres waarschijnlijk van een exchange?

De transactie bevatte meerdere inputs van 20.000 LTC. Deze inputs bestaan op zijn beurt weer uit vier transacties van 5.000 LTC. Elke transactie is afkomstig van een adres van meer dan 150.000 LTC op de balans. Telkens worden er grote aantallen transacties gestuurd van en naar het adres. Dit suggereert dat dit een (hot) wallet van een exchange is, en dat deze transacties van gebruikers zijn die geld storten en opnemen van het platform. Heb je litecoin opgenomen van een exchange en het is van dit adres afkomstig? Dan weet je wie de eigenaar is van dit adres!


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.