Wat kan je nou echt met Ripple (XRP)? Over smart contracts en On-Demand Liquidity

Wat heb je aan crypto? Wat is het nut van een bepaald crypto-project? Deze vragen worden dagelijks gesteld. Ook over Ripple. Matt Hamilton reageert op een anoniempje dat betalingsnetwerk XRP geen use case heeft en benoemt terloops smart contracts.

Het nut van Ripple

Volgens Hamilton wordt XRP dagelijks gebruikt voor onder andere internationale betalingen, non-fungible tokens (NFT’s) en het genereren van inkomsten via internet.

Een van de belangrijkste producten van cryptobedrijf Ripple is On-Demand Liquidity. Vorige maand kondigde Ripple aan dat deze dienst in 2022 een enorme groei doormaakte en nu wordt gebruikt in verschillende landen, waaronder Afrika, Israël, Australië, Brazilië, Argentinië, België, Singapore, de VAE en het VK.

Wat is On-Demand Liquidity?

Met On-Demand Liquidity helpt Ripple klanten om geld over de hele wereld te verplaatsen zonder dat ze vooraf rekeningen hoeven te financieren in het buitenland. Het product is bedoeld om goedkope en directe internationale betalingen uit te voeren.

Het huidige internationale betalingsstructuur is een lappendeken van banken en gecentraliseerde netwerken. Het kan tot 5 werkdagen duren voordat een internationale transactie verwerkt is omdat alle tussenpartijen een handeling moeten uitvoeren.

Daarnaast is dit systeem foutgevoelig, onder andere omdat bankrekeningen in verschillende tussenpersonen in verschillende landen verschillende formats hebben. Ook kan dit een paar tientjes per betaling kosten.

Het on-demand liquiditeitsproduct van Ripple helpt door een pool van geld klaar te hebben in de vorm van XRP. De kosten voor het inkopen van deze liquiditeit worden laag gehouden omdat dit alleen gebeurt als er vraag naar is. Dit betekent dat klanten van het product, banken, betalingsproviders en bedrijven, geen dure tegenrekeningen in het buitenland hoeven aan te houden.

Nu weet je waarom Ripple soms spottend het cryptobedrijf van de banken wordt genoemd, maar dit artikel ging toch over smart contracts?

Ripple, NFT’s en smart contracts

In november zei Ripple’s chief technology officer David Schwartz dat er al een aantal NFT’s zijn geslagen op de XRPL. Die L staat voor Ledger en daarmee wordt het grootboek, ofwel de blockchain, bedoeld.

Hamilton zegt dat het feit dat NFT’s mogelijk zijn op XRPL een cruciale bouwsteen is voor de ontwikkeling van smart contracts.

‘Nou, de meeste benodigde functionaliteit (fungible tokens, NFT’s, escrows, multisig, gedecentraliseerde exchanges) zijn allemaal ingebouwd. Maar ja, smart contracts zijn in ontwikkeling.’

In oktober werd een blogpost gedeeld door ontwikkelaars van XRPL. Hierin valt te lezen dat Ripple al druk bezig was om smart contractmogelijkheden naar de XRP Ledger te brengen.

Ripple kopieert Ethereum

Nu wordt het een beetje technisch, maar het is niet erg als je het niet helemaal volgt. Volgens RippleX test blockchain-ontwikkelingsbedrijf Peersyst Technology een Ethereum Virtual Machine compatibele sidechain voor XRPL.

Ofwel: Ripple moet dezelfde programmeertaal als Ethereum gebruiken voor hun smart contracts. Zo zijn er geen drempels voor programmeurs om ook voor Ripple smart contracts te maken. Dit gebeurt dan niet direct op de blockchain van Ripple, maar op een zogenaamde sidechain.

Als het Ripple Labs lukt om dit te implementeren, dan kunnen gebruikers van het platform straks aan de slag met Ethereum-applicaties. In principe is het dan mogelijk om applicaties van Ethereum te kopiëren en op de XRP Ledger te laten draaien. Denk aan decentrale beurzen en wallets zoals MetaMask.

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.