Oekraïne ontvangt miljoenen aan crypto-donaties en belooft mysterieuze airdrop

Volgens de laatste cijfers heeft Oekraïne vanuit de crypto-gemeenschap al meer dan 30 miljoen dollar (27 miljoen euro) aan steun ontvangen. Als dank is het land voornemens om donoren te bedanken middels een zogenaamde airdrop. Iedereen die aan het land heeft gedoneerd kan een cadeau verwachten van Oekraïne. De kans is groot dat het hierbij gaat om de uitgifte van een NFT die de liefdadigheid en steun symboliseert.

Normaal gesproken gaat het bij een airdrop om het uitdelen van gratis tokens. In dit geval is het nog niet helemaal duidelijk wat Oekraïne precies van plan is. Het lijkt ook een manier om vandaag en morgen nog nieuwe donaties naar binnen te trekken. El Salvador heeft de gehele bevolking al eens voorzien van 30 dollar aan bitcoin, maar de actie van Oekraïne is een unicum. Bitcoin en de rest van de markt laten hiermee zien een steeds grotere rol te spelen op het wereldtoneel.

Oekraïne haalt op alle mogelijke manieren geld op

Niet alleen de bitcoin-gemeenschap zorgt voor een kapitaalinstroom voor het Oekraïnse leger. Ook de ouderwetse oorlogsobligaties zijn van stal getrokken om het land te helpen. Daarmee heeft Oekraïne inmiddels al meer dan 270 miljoen dollar (243 miljoen euro) opgehaald. Het ministerie laat weten de gelden in te zetten om het leger te steunen en de financiën van de staat op orde te houden.

De oorlogsobligaties hebben een rentecoupon van 11 procent en lopen binnen 12 maanden af. Het gaat dus om kortlopende obligaties die Oekraïne van directe steun moeten voorzien. Er zijn ook obligaties met een looptijd van 2 maanden en een rente van 10 procent. Daarmee is om en nabij de 7 miljoen dollar (6,3 miljoen euro) opgehaald.

De obligatieronde van Oekraïne verliep via dealers als Citigroup, Raiffeisen Bank en OTP Bank Nyrt. Het is duidelijk dat Oekraïne alle steun kan gebruiken om het Russische leger zo lang mogelijk van zich af te slaan. In hoeverre het land een kans heeft om de oorlog daadwerkelijk te winnen, moet nog blijken.

Steeds meer manieren om Oekraïne te steunen

Op zaterdag 26 februari kwam vanuit Oekraïne plotseling het nieuws dat de overheid donaties in bitcoin, ether en USDT verwelkomde. Het duurde niet lang voordat er grote bedragen richting het land stroomden. Inmiddels zijn er vanuit meerdere altcoin projecten ook grote donaties gedaan aan het land. Bijvoorbeeld door Gavin Wood van Polkadot die op persoonlijke titel 5 miljoen dollar aan DOT doneerde.

Inmiddels accepteert de Oekraïnse overheid om die reden ook DOT donaties. Daarnaast heeft Uniswap Labs een ‘donate to Ukraine’ knop in het platform gebouwd. Daarmee kunnen gebruikers direct fondsen aan Oekraïne doneren die worden omgezet in ethers. Mikhailo Fedorov, de minister van digitale transformatie in Oekraïne, heeft daar inmiddels zijn dank voor uitgesproken.

Ook vanuit de TRON-gemeenschap is er meer dan 1,2 miljoen dollar (1,08 miljoen euro) gedoneerd aan Oekraïne. Alleen is Justin Tron, de oprichter en bedenker van het project, gepikeerd over het feit dat TRON op dit moment nog geen onderdeel is van de airdrop. Je zou zeggen dat er belangrijkere zaken zijn om je op dit moment druk over maken.

Delen:

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.