Categorieën: Overig

De noodzaak voor Plan ₿ (deel 1): DNB bereidt banken voor op correctie huizenmarkt

Bitcoin en de wereldeconomie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De cryptomunt is namelijk ontwikkeld als tegenreactie op de economische crisis van 2008. Voor velen dient bitcoin daarom als Plan ₿.

Op dit moment lijkt het economisch goed te gaan, maar steeds meer tekenen wijzen op een nieuwe recessie. Vanaf vandaag lichten we daarom elke dinsdag een onderwerp uit de macro-economie toe. Opdat we niet vergeten waarom bitcoin ontwikkeld is.

We trappen af met de huizenmarkt. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft namelijk een bijzondere maatregel getroffen.

Meer van deze reeks?

Banken moeten meer reserves aanhouden voor hypotheken

Nederlandse banken moeten drie miljard euro meer aan kapitaal aanhouden voor hypotheken. Dat maakte DNB vandaag bekend in een persbericht. De maatregel staat gepland voor het najaar van 2020, voor een periode van twee jaar.

Deze maatregel is niet niks, het vormt een van de pijlers om banken beter bestand te krijgen tegen een eventuele crisis. Internationaal spelen er veel zaken die een nieuwe economische crisis kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan het consequent bijdrukken van geld (kwantitatieve verruiming) en de negatieve rente. Ook politieke spanningen, zoals de Brexit en de handelsoorlog tussen de VS en China spelen mee.

In Nederland is de huizenmarkt een sluimerend probleem. Volgens de DNB bestaat de kans dat er in de nabije toekomst een correctie komt van de huizenprijzen.


Altijd op de hoogte van het laatste cryptonieuws?

Ontvang nieuwsbrief


Er is sprake van overwaardering, op dit moment zijn huizen in verhouding te duur. Gemiddeld stijgen de prijzen van huizen met acht procent per jaar. Het toppunt was misschien nog wel dit rijtjeshuis in Amsterdam van 1,5 miljoen euro. De reactie van de makelaar? “De prijs is marktconform.” Tja.

De huizenprijzen stijgt volgens DNB sneller dan de Nederlandse inkomens. De verhouding tussen de prijs van een huis en het inkomen wordt daardoor steeds schever. Veel schever dan tijdens de vorige piek in de huizenmarkt. Kopers nemen steeds meer risico met hun hypotheek en de hypotheekschuld wordt steeds hoger.

Dit probleem speelt zich af in de luwte, maar is wel ontzettend belangrijk. De maatregel van DNB moet een eventuele nieuwe economische crisis verlichten. Of dat deze keer gaat lukken?

Frank Smits

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bekijk reacties

  • Goede start van dit gevoelige onderwerp : "monetaire crisis". De huizenbubbel is slechts 1 effect van de monetaire verruiming (geld printen van de centrale banken). Alle assets die enigszins waarde kunnen vasthouden, worden opgeblazen, zoals Goud, Huizen, Aandelen en waarschijnlijk ook Bitcoin.

    Een zeer pijnlijk dossier is het gebruik van goedkoop geld (schuld) door bedrijven die dan hun eigen aandelen opkopen. Hierdoor houden ze hun aandeel-waarde artificieel hoog en dat komt ten goede van de opties voor het management. Echter zodra het bedrijf geheel bedolven is onder schulden, en de opties verzilverd zijn, dendert de waarde van het aandeel naar beneden. Het bedrijf wordt in feite verzilverd . Analyseer bijvoorbeeld "Generic Electric", maar er komen meer van dit soort voorbeelden.

    In feite zitten we in een "perfect storm". De monetaire kraan kan niet meer dicht, Centrale banken en overheden vullen gaten in het budget met meer geprint geld, en Centrale banken gaan hier steeds meer van kopen, uiteindelijk zelfs equities. Zie Japan, en de rest van de wereld volgt. Niemand weet de uitkomst van dit process als straks de Centrale banken de grootste eigenaren zijn van Obligaties en Aandelen. Wannneer verliezen we het geloof in dit monetaire systeem?

  • Ik adviseer iedereen om hidden secrets of money van Mike Mallony te kijken op YouTube hierin wordt haarfijn uitgelegd wat de conxcequencies van ons systeem zijn.

Recente artikelen

Wat is bitcoin bedrijf Kraken van plan met hun eigen bank in Amerika?

In de laatste aflevering van de Unchained Podcast, spreekt host Laura Shin met David Kinitsky,…

1 uur geleden

Bitcoin is 10 keer beter in goud zijn dan goud zelf leert geschiedenis

Tyler Winklevoss, een van de twee Winklevoss broers, bekend van de Facebookfilm The Social Network…

4 uur geleden

Amerikaanse banken mogen reserves aanhouden van stablecoin uitgevers, zegt ministerie van Financiën

Het Amerikaanse Office of the Comptroller of the Currency (OCC) heeft groen licht gegeven voor…

7 uur geleden

VIDEO: Bitcoin zakt onder 10.500 dollar, miners verkopen meer coins

Ai ai ai! Bitcoin zakt onder 10.500 dollar, de cryptocurrency is vandaag met ruim 6…

22 uur geleden

Gemiddeld steeds meer waarde verzonden over de Bitcoin blockchain

De gemiddelde waarde van alle transacties op de bitcoin blockchain was op donderdag 17 september…

23 uur geleden

Cuba kan Bitcoin gebruiken voor meer financiële vrijheid

Door verregaande handelsrestricties is het voor Cubanen moeilijk om aan Amerikaanse producten te komen. Daarnaast…

1 dag geleden

BTC Direct introduceert BLOX! Dé alles-in-een crypto app. Nu €5,- gratis tegoed.

Check it out!