Deze vulkaan kan bitcoin minen in El Salvador
In wat voor tijdlijn leven we? Misschien wel een van de meest interessante. De president van El Salvador wil namelijk vulkanen inzetten om bitcoins te minen. Hiervoor wil hij geothermische putten inzetten.
Vulkaanenergie voor Bitcoin
President Nayib Bukele zei:
‘Ik heb zojuist de president van het staatsbedrijf voor geothermische elektriciteit opdracht gegeven om een plan op te stellen om faciliteiten voor bitcoin mining aan te bieden met zeer goedkope, 100% schone, 100% hernieuwbare, 0-emissie-energie van onze vulkanen.’
Maar hij was nog niet klaar: ‘Onze ingenieurs hebben me zojuist laten weten dat ze een nieuwe put hebben gegraven, die ongeveer 95 MW (aan energie) zal leveren … We beginnen met het ontwerpen van een volledige Bitcoin-mininghub eromheen.’
Our engineers just informed me that they dug a new well, that will provide approximately 95MW of 100% clean, 0 emissions geothermal energy from our volcanos ?
Starting to design a full #Bitcoin mining hub around it.
What you see coming out of the well is pure water vapor ?? pic.twitter.com/SVph4BEW1L
— Nayib Bukele ?? (@nayibbukele) June 9, 2021
Veel energie vereist
Het minen van cryptocurrency’s die gebruik maken van proof-of-work, bitcoin is veruit de bekendste, vereist nogal wat. In het geval van bitcoin omhelst het een wereldwijd, decentraal en enorm computersysteem dat elke seconde miljoenen complexe berekeningen oplost om transacties op het Bitcoin netwerk te valideren.
Dit vereist grote hoeveelheden energie voor het onderhoud, de koeling en de werking van de machines. Op zich is het niet verkeerd als iets veel energie verbruikt, dat hangt helemaal af van wat je belangrijk vindt. Feit is wel dat veel critici niet blij zijn met de ecologische voetafdruk van het minen van Bitcoin. Dit is niet geheel onterecht, veel miners maken nog gebruik van een bron op basis van kolen- en fossiele brandstoffen.
Een groene Bitcoin
Bitcoin miners weten dat bitcoin met het imago te kampen heeft dat het slecht voor het milieu is. Maar dat imago laat geen ruimte voor nuance. Veel miners stappen over, of zijn al overgestapt op hernieuwbare energiebronnen. Dat heeft niet alleen met het imago te maken natuurlijk, maar vooral omdat dit financieel logischer is. Duurzame energie is op sommige plekken op de wereld namelijk spotgoedkoop.
Windmolenparken, zonnecentrales, hydro-elektrische generatoren, en nu vulkanen, zijn allemaal in gebruik of zullen binnenkort worden gebruikt om bitcoin te minen.
FUD is onwetendheid
Maar niet iedereen weet dat, of wil het weten. Hierdoor ontbreekt elke nuance in een discussie over het energieverbruik van bitcoin.
Tot die de wereld klaar is voor nuance, is FUD niet uit te sluiten. Een voorbeeld: gisteren gaf de Amerikaanse senator Elizabeth Warren nog af op bitcoin minen.
Vulkanisch minen kan niet snel genoeg komen.
Patrick
/
Vulkanisch minen. Schitterend idee. Dat ik daar zelf niet opgekomen ben!!!
10 juni 2021Pieterjan
/
Wat met de decentrale positie van BTC nu het dr officiële munt van een land wordt en blijkbaar ook door het land zelf gemined zal worden?
Komt dit in gevaar?
10 juni 2021Miguel
/
Interessante vraag Pieter-Jan. @BTC Direct.
Kunnen jullie hier uitsluitsel op geven?
Dit is op zich heel bullish, want manipulator Musk, wil niets liever dan dit denk ik?
11 juni 2021Jerrymie Marcus / Auteur
/
Ha Miguel en Pieterjan, goede vragen. In mijn optiek komt de decentrale positie niet in gevaar. Ik ga eerst in op het minen: Op deze website kun je zien waar alle miners zich bevinden: https://cbeci.org/mining_map
El Salvador is nu maar voor een klein deel van de wereldwijde hashrate. verantwoordelijk. Voor de decentralisatie van het minen is het juist goed dat zij nu meer naar zich toetrekken.
En als je het hebt over de algemene decentralisatie van bitcoin, dan doe ik even de aanname dat je het hebt over de besluitvorming? In dat geval verandert er niks. Miners en nodes van over de hele wereld blijven gezamenlijk beslissen over bitcoin.
Tot voor kort gebruikte El Salvador de dollar als wettig betaalmiddel. Hier hadden ze 0 invloed op, de keuzes werden namelijk door de Amerikaanse centrale bank gemaakt. Dat kun je vergelijken met hoe ze omgaan met bitcoin, met als enige verschil dat ze een deel hashrate op zich kunnen nemen om mee te beslissen over de toekomst van bitcoin.
11 juni 2021