Elite vliegt met privévliegtuigen naar WEF in Davos. Is dit de laatste keer?

Wereldleiders en topmensen uit het bedrijfsleven komen deze week samen in Davos voor het jaarlijkse World Economic Forum (WEF). De elite bespreekt in het Zwitserse skidorp mondiale problemen en oplossingen.

Klimaatverandering begint bij jezelf

Een van de belangrijkste thema’s is klimaatverandering, maar de kritiek is dat vrijwel iedereen die naar Davos afreist, komt met een privévliegtuig. Vorig jaar vlogen 1.040 privéjets richting het skioord voor het WEF. Niet bepaald klimaatvriendelijk. 

Moderne problemen vergen moderne oplossingen en jij als onderdeel van de crypto-elite (knipoog) kan vast al raden waar dit naar toe gaat.

Metaverse maakt privévliegtuigen overbodig

Dit jaar test het World Economic Forum een Metaverse-versie van Davos. Het Global Collaboration Village wordt gebouwd met behulp van Microsoft Mesh, een versie van de Teams-software. Bij het project zullen meer dan 80 grote organisaties betrokken zijn, waaronder Meta (van Facebook en Instagram) en het Internationaal Monetair Fonds.

Het WEF nodigde bedrijven uit om hun eigen virtuele pleinen en winkels op te zetten om de dialogen te digitaliseren.

WEF verwacht betere samenwerking door metaverse

De organisatoren van de elite-bijeenkomst hopen dat dit zich niet beperkt tot alleen deze week. Het is de bedoeling dat het hele jaar door het online Davos metaverse bezocht wordt om publiek-private samenwerking te bevorderen.

Deze metaverse omschrijft de doelstellingen als volgt: wereldwijde samenwerking, interactiviteit, inclusiviteit en impact.

‘Met de Global Collaboration Village creëren we de eerste publieke, doelgerichte toepassing van de metaverse-technologie, waarmee we een echt mondiaal dorp bouwen in de virtuele ruimte,’ aldus Klaus Schwab, oprichter en uitvoerend voorzitter van het World Economic Forum.

Schwab ziet de metaverse echter niet als vervanging voor de echte Davos-top, maar eerder als toevoeging.

‘De metaverse zal de manier beïnvloeden waarop mensen, regeringen, bedrijven en de samenleving als geheel denken, werken, met elkaar omgaan en communiceren met als doel om gezamenlijk kwesties op de mondiale agenda aan te pakken.’

‘Het Global Collaboration Village zal een uitbreiding zijn van de publiek-private platforms en persoonlijke ontmoetingen van het World Economic Forum en zal zorgen voor een opener, duurzamer en uitgebreider proces om samen te komen.’

Crypto aanwezig op WEF in Davos

Vorig jaar kon je je kont niet draaien in het skidorp, of je kwam een stand tegen van een cryptobedrijf. Veel cryptobedrijven adverteerden op de promenade en zelfs de WEF kon niet om het NFT-virus heen.

Hoe anders is dat dit jaar. Er zijn veel grote bedrijven omgevallen en de markt maakt, ondanks de recente stijgingen, nog steeds een lange winter mee. De sfeer is flink omgeslagen na de debacles van Terra Luna en FTX.

Vorig jaar ging het vooral over kansen en investeringen, dit jaar zijn de panels gericht op een beperkt aantal onderwerpen: digitale valuta van de centrale bank (CBDC), digitale identiteiten en economieën die gebruik maken van tokens.

De officiële conferentie begon gisterochtend, maar de crypto-industrie hield maandag al zijn eigen evenementen.

Bedrijven zoals Circle, de Global Blockchain Business Council, Casper Labs en de Filecoin Foundation organiseerden panels over verschillende onderwerpen. Van hoe om te gaan met FTX tot de vraag of CBDC’s wel zin hebben.

Op 2 januari van dit jaar schreven wij dat het WEF niets ziet in een verbod op crypto, en juist landen aanmoedigt om concurrentie toe te staan.

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.