Whitepaper gepubliceerd voor energietransitie, energy web token (EWT)

Energy Web Foundation (EWF) heeft op haar website een whitepaper gepubliceerd, speciaal voor de energiesector. Het doel is om blockchaintechnologie te gebruiken om de energietransitie te begeleiden. De Nederlandse netbeheerder Stedin is bij EWF betrokken.

Wat is het doel van de whitepaper?

De whitepaper draagt de lange naam The Energy Web Chain: Accelerating the Energy Transition with an Open-source, Decentralized Blockchain Platform.

EFW noemt het zelf een open-source, schaalbaar, blockchain-platform dat specifiek is ontworpen voor de marktbehoeften van de energiesector.

In de praktijk komt het neer op een oplossing om makkelijker energie uit te wisselen tussen verschillende partijen. Tegenwoordig kan iedereen energieleverancier zijn met bijvoorbeeld zonnepanelen of windmolens, maar daarnaast is de energiebehoefte van consumenten ook drastisch veranderd. Denk aan het gebruik van elektrische auto’s. Al deze energiestromen moeten vast worden gelegd in data, zodat energie op een slimme en efficiënte manier wordt verdeeld over het net.

In de whitepaper staat uiteraard ook beschreven hoe dit plan in tokens wordt gevat. Het plan is om in het derde kwartaal van 2019 het genesis-blok te lanceren. De token krijgt de naam Energy Web Token (EWT).

De energietransitie in het kort

In 2015 tekende de internationale gemeenschap het klimaatakkoord van Parijs. Het doel is om de opwarming van de aarde in toom te houden. Om het plat te slaan in een cijfer: de aarde mag maximaal 1,5 graad celsius opwarmen. Een van de pijlers in het akkoord is de energietransitie, een plan om van fossiele brandstof over te stappen naar duurzame energie zoals zonne-en windenergie.

De energietransitie heeft ook veel invloed op Nederland. Zo heeft vrijwel elk huishouden een slimme energiemeter aangeboden gekregen. Ook zijn er subsidie- en salderingsregels voor zonnepanelen vanuit de overheid gekomen.

Wat is EWF?

De stichting EWF is opgericht door het Amerikaanse Rocky Mountains Institute en start up bedrijf Grid Singularity. Het Rocky Mountain Institute is een onafhankelijke non-profit organisatie die zich richt op het stimuleren van het efficiënt en herstellend gebruik van bronnen. Grid Singularity is als ontwikkelaar van blockchaintechnologie gespecialiseerd in toepassingen voor de energiesector.

Nederlandse netbeheerder Stedin is ook aangesloten bij EWF, net als negen andere internationale energiepartijen.

David Peters, directeur Strategie en Innovatie van Stedin: “De toepassing van blockchaintechnologie in de energiesector staat nog in de kinderschoenen, maar heeft een disruptief karakter. EWF gaat onderzoeken waar dit de meeste waarde kan hebben. Denk aan nieuwe businessmodellen waar consumenten ook bij betrokken worden, lagere transactiekosten en een efficiënter gebruik van ons netwerk.”

Van whitepaper naar praktijk

Op kleinere schaal is Stedin al bezig met een blockchainpilot. De netbeheerder is in de Gorinchemse wijk Hoog Dalem de pilot Hoog Dalem 2.0 gestart. Het idee is om het voor  veertien huishoudens mogelijk te maken om zelf energie op te wekken én te verkopen aan eigen buurtbewoners. De huishoudens verhandelen hun energie via de blockchain van EWF.

Wil je de whitepaper zelf lezen? Dat kan op de website van EWF.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.