Stellar beëindigt inflatiemodel van XLM met nieuwste protocol upgrade

Jed McCaleb is de oprichter van Stellar en de bijbehorende coin XLM. In oktober 2018 kwam hij met een voorstel om het inflatiemodel van XLM aan te passen. Dat leidde uiteindelijk tot de Protocol 12 upgrade en die is nu uitgevoerd.

Over het inflatiemodel van XLM

Voordat Protocol 12 werd geïmplementeerd werd elk jaar één procent XLM toegevoegd aan de totale voorraad van deze coin. Die nieuwe XLM werd wekelijks uitbetaald aan XLM houders. Zij werden weer gekozen op basis van de meeste stemmen van andere XLM houders. De rijken bepalen want hoe meer Stellar je oppotte, hoe meer gewicht je stem droeg.

De filosofie achter dit inflatiemodel is dat leden van de gemeenschap zouden worden aangemoedigd om te doneren aan projecten in het Stellar-ecosysteem. Eigenlijk goed vergelijkbaar met de logica van centrale banken. Zij houden inflatiecijfers in stand om consumentenuitgaven te stimuleren.

Niemand doneerde coins

Klinkt allemaal mooi op papier (ok, eigenlijk helemaal niet), maar dit bleek totaal niet realistisch. Na een jaar discussie over dit onderwerp in de community kwam de Stellar Development Foundation tot de conclusie dat ze moeten afstappen van dit model. Over het algemeen werden de nieuwe XLM helemaal niet gebruikt om het eco-systeem een boost te geven. Het was misschien ook wel te naïef om te denken dat deze coins zomaar gedoneerd zouden worden, veel XLM houders hielden de nieuwe XLM voor zichzelf, of negeerden het hele stemproces.

Protocol 12 heeft dit mechanisme uitgeschakeld, maar niet helemaal verwijderd. Er is een soort aan-en-uit knop toegevoegd waarmee de inflatie eenvoudig weer kan worden ingeschakeld.

Bepaal zelf de valuta

De Stellar Development Foundation, de non-profit die de ontwikkeling van Stellar leidt, stelde drie “Core Advancement Proposals” voor in oktober 2018. En het meerendeel van de nodes op de blockchain van Stellar accepteerden de wijzigingen.

Naast het aanpassen van het inflatiemodel, is er nog een proposal die wel interessant is. Als verzender kan je nu zelf bepalen welke valuta de ontvanger krijgt. PayPal biedt deze service ook. Stel dat je euro’s verzendt naar iemand in de Verenigde Staten, dan kan je als verzender ervoor kiezen dat de ontvanger dollars ontvangt.

Op dit moment is Stellar XLM de 11e munt op Coinmarketcap. Het nieuws over de doorgevoerde ontwikkelingen lijkt niet superveel invloed te hebben op de koers. Hieronder zie je deze koers. De groei van afgelopen week werd al op 26 oktober ingezet, toen de hele cryptomarkt opbloeide.

stellar xlm koers

Geïnteresseerd in Stellar XLM? Download dan de app BLOX gratis voor iPhone en Android en ontvang je eerste 5 euro aan XLM gratis. Gebruik hiervoor de code BEGIN als je je aanmeldt in BLOX.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.