exchange einstein

Canadese cryptocurrency beurs Einstein gesloten vanwege misbruik fondsen klanten, 16 miljoen dollar weg

De Canadese cryptocurrency exchange Einstein heeft de deuren moeten sluiten, na beschuldigingen van misbruik van klantfondsen. Er is onderzoek gedaan naar hoe Einstein omgaat met het gestorte geld en cryptocurrency en het blijkt dat het bedrijf niet genoeg in kas heeft om klanten terug te betalen.

16 miljoen dollar ontbreekt

The Globe schreef op 18 november dat accountantskantoor Grant Thornton in een rechtbank heeft verklaard dat de exchange maar 45.000 Canadese dollars (CAD) in kas heeft. Grant Thornton is aangesteld door het Britse Hooggerechtshof van British Columbia om op te treden als interim-ontvanger voor Einstein.

Van die 45.000 CAD bestaat 30.000 uit fiat en 15.000 uit cryptocurrency. Het onderzoek loopt al sinds mei 2019, naar aanleiding van klachten van benadeelde klanten die geen toegang kregen tot hun fondsen. Vanaf 1 november is accountantskantoor Grant Thorton betrokken bij het onderzoek. Het gerucht ging dat het bedrijf onrechtmatig met de fondsen van klanten omging.

Als we de gedupeerde klanten moeten geloven, gaat dit niet om kleine bedragen. Een man beweert dat de exchange nog 535.000 dollar aan bitcoins van hem heeft. Een andere klant heeft het zelfs over enkele miljoenen. De klanten van Einstein schatten dat de beurs hen 16 miljoen CAD verschuldigd zijn. De exchange schat dit bedrag een stuk lager in, tussen 8 en 10 miljoen CAD.

De exchange uit Vancouver heeft 200.000 geregistreerde klanten, hiervan heeft minder dan 300 gebruikers contact opgenomen met Grant Thornton.

Op dit moment is er geen officiële verklaring van de Einstein exchange of van de CEO, Michael Gokturk. Of het geld gestolen, verloren of verduisterd is, blijft onduidelijk. Ook is de site einstein.exchange niet bereikbaar.

Cryptolandschap van Canada volop in ontwikkeling

QuadrigaCX was de eerste grote Canadese cryptocurrency beurs die werd afgesloten. Na het overlijden van CEO Gerald Cotten in 2018, hadden klanten geen toegang krijgen tot hun bitcoins en andere cryptocurrency’s. Al deze coins waren opgeslagen in een cold wallet (wallet zonder internetaansluiting) waarvan het wachtwoord alleen bekend was bij de overleden CEO.

Daarnaast was een jaar geleden sprake van een hack op exchange Mapleleaf. Destijds dachten velen dat dit geen hack was, maar een ordinaire exitscam.

Er is ook goed nieuws, 3iQ heeft goedkeuring gekregen van de Ontario Securities Commission (OSC) voor een bitcoin investeringsfonds. De verwachting is dat de Canadese fondsbeheerder het fonds aan zal bieden op de Toronto Stock Exchange (TSX). 3iQ heeft het fiasco van QuadrigaCX juist gebruikt om regelgevers te overtuigen dat een gereguleerde crypto industrie noodzakelijk is.

Ook overweegt de grootste bank van Canada, de Royal Bank of Canada (RBC), een cryptocurrency-handelsplatform te openen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.