GlobalCoin Facebook

GlobalCoin van Facebook beschikbaar vanaf 2020

Facebook wil tegen het einde van dit jaar GlobalCoin testen, het doel is om de coin in een dozijn landen te implementeren.

FacebookCoin is GlobalCoin en valt onder project Libra

Intern wordt de munt GlobalCoin genoemd, maar de rest van de wereld gebruikt eigenlijk nog steeds de term FacebookCoin. In 2020 moet de munt al bruikbaar zijn in een twaalftal landen aldus de BBC.

Facebook loopt over van ambitie. Het doel van Project Libra, waar de coin onder valt, is om te concurreren met banken door een wereldwijd, online betalingssysteem met lage tarieven aan te bieden.

De token zal een zogenaamde stabletoken worden, de BBC meldt dat de waarde gekoppeld wordt aan een mandje grote valuta. Denk daarbij aan de Amerikaanse dollar en de Japanse yen.

Regelgeving en argwaan

Bij een zo’n groot project is regelgeving heel belangrijk, daarom spreekt Facebook naar verluidt met een aantal bedrijven en overheidsinstanties. Denk aan Mark Carney, de directeur van the Bank of England,  en ambtenaren van de Amerikaanse Treasury. Naast ambtenaren sprak Facebook ook met commerciële partijen zoals Western Union.

Maar niet iedereen is lovend, zo zijn Amerikaanse senatoren argwanend. Zij stellen veel vragen naar aanleiding van alle privacyproblemen van Facebook. Ook willen ze weten hoe de coin werkt en hoe Facebook garant staat voor consumentenbescherming.

Moeten gebruikers bijvoorbeeld een wallet downloaden? Dat vroeg Austin Griffith van Burner Wallet zich eerder deze maand af. Hij trekt een vergelijk met Ethereum: als Facebbook gebruikers een wallet laten downloaden, of lastig vallen met seedphrases, dan zal de coin veel gebruikers verliezen.

Waarom blockchain?

David Gerard, een blockchain scepticus en de auteur van Attack of the Fifty Foot Blockchain, zegt dat hij geen idee heeft welk doel Facebook’s cryptocurrency moet dienen.

“Het grote probleem is dat niemand begrijpt waarom dit via een blockchain zou moeten gaan,” zei hij. “Als Facebook als verzender fungeert, moet het een volledig gereguleerde activiteit zijn. Facebook heeft hier al meerdere regeringen mee van streek gemaakt. Dus ga er maar van uit dat compliance een grote rol speelt.”

Veel voordelen mogelijk

De community is duidelijk verdeeld over het effect van Facebook, want investeerder Anthony Pompliano is juist weer heel positief. En wel vanwege de volgende drie redenen:

  1. De bestaande betalingsnetwerken volledig ontwrichten – Facebook gaat zorgen voor een versimpeling van grensoverschrijdende transacties, terwijl ook de buitensporige transactiekosten van banken niet meer gelden.
  2. Banking the unbanked – Er zijn honderden miljoenen mensen die Facebook maandelijks gebruiken, maar geen toegang hebben tot de financiële diensten die wij gewend zijn. Door deze infrastructuur bij hen te brengen in een product dat ze al begrijpen, gebruiken en vertrouwen, kan veel economische activiteit ontketenen.
  3. Verander het internet – Door gebruikers te betalen voor bepaalde acties, zal Facebook opnieuw technologie gebruiken om gebruikersgedrag te stimuleren op een manier die het moeilijk maakt voor concurrenten om bij te blijven. Deze evolutie kan ook het internetgedrag van bedrijven veranderen. Ze moeten zich aanpassen om op andere manieren geld te verdienen, maar ook hoe ze klanten binnenhalen of producten en diensten leveren.

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.