Bitcoin stijgt 3,5% en weer boven 20.000 euro, ergste achter de rug verwacht directeur FTX

Sam Bankman-Fried verwacht dat de cryptomarkt het ergste nu wel achter de rug heeft. Toch moet hij een kleine kanttekening plaatsen: hij had namelijk niet verwacht dat het zó erg zou worden, wat insinueert dat we zijn verwachtingen wellicht met een korreltje zou moeten nemen.

Bitcoin koers stijgt, cryptomarkt heeft het moeilijk

Bankman-Fried is de CEO van cryptobeurs FTX en is met zijn dertig jaar een van de jongste miljardairs op onze planeet. In gesprek met Reuters zegt hij dat hij licht aan het einde van de donkere, donkere tunnel (lees: dalende koersen) ziet. Hoewel de bitcoin koers de afgelopen dagen wellicht geen donkere tunnel weerspiegelt, hebben veel cryptobedrijven het moeilijk.

In het holst van de nacht is bitcoin namelijk met 3,5% gestegen en weer meer waard dan 20.000 euro.

Ondanks dat de koers herstellende is, valt niet te ontkennen dat er chaos heerst op de markt. Three Arrows Capital en Voyager hebben inmiddels faillissement aangevraagd en Celsius en BlockFi hebben naar verluid liquiditeitsproblemen.

Wat weet Bankman-Fried wat wij niet weten?

Sam Bankman-Fried heeft bij laatstgenoemde een dikke vinger in de pap, aangezien zijn FTX nadat bekend werd dat BlockFi problemen zou hebben, een krediet van 400 miljoen dollar gaf aan het crypto-leenbedrijf. Als bepaalde doelstellingen behaald worden, dan mag FTX zelfs BlockFi overnemen voor 240 miljoen dollar, hiermee lijkt BlockFi voorlopig uit de problemen. Voyager ontving ook veel geld van FTX, maar liefst 200 miljoen dollar, maar het mocht niet baten gezien de faillissementsaanvraag.

Wellicht dat hij met zijn inside kennis daarom kan inschatten dat het ergste achter de rug is.

2 miljard dollar voor de markt

Bankman-Fried zei dat zijn cryptocurrency-beurs nog steeds “een paar miljard” heeft die kunnen worden ingezet om andere cryptobedrijven die financiële moeilijkheden hebben te helpen. Andere cryptobedrijven hebben contact opgenomen, zei hij, eraan toevoegend dat sommige van de kleinere beurzen nog steeds kunnen falen en het risico lopen op faillissement. Maar hij noemde geen namen.

In januari lanceerde FTX dochteronderneming FTX Ventures, een durfkapitaalfonds van 2 miljard dollar gericht op investeringen in digitale activa. FTX Ventures is al gebruikt om bedrijven te helpen met liquiditeit, maar niet om activa (zoals crypto) te verschaffen.

Moeten bedrijven wel geholpen worden?

Er zijn critici die zeggen dat de bedrijven die niet gemaakt zijn voor de bearmarkt moeten falen en niet geholpen moeten worden, maar het is anders als hulp komt van een andere marktdeelnemer in plaats van de overheid. Het is de markt die zichzelf hiermee in stand houdt en reguleert, in plaats van dat de belastingbetaler moet opdraaien voor het falen van risicovolle bedrijfsvoering.

Bailouts en financiële hulp zijn belangrijk voor de gezondheid en levensduur van de industrie als geheel, zegt de crypto-miljardair. Omdat de crypto-industrie relatief klein is en veel bedrijven met elkaar verweven zijn, kan de val van één dominosteen gevolgen hebben voor veel bedrijven. Ergens moet iemand dan een dominosteen weghalen of verstevigen.

Alles valt en staat met vertrouwen

In mei zagen we de val van Terra Luna, de waarde van hun stablecoin terraUSD ging helemaal verloren en de bijbehorende munt LUNA crashte naar 0. Het bedrijf Terra viel en dit trof Three Arrows Capital, dit fonds had namelijk een grote positie ingenomen in de crypto LUNA. Three Arrows Capital had leningen bij Voyager Digital en kon hier niet meer aan voldoen. Dit zorgde er weer voor dat Voyager gisteren faillissement moest aanvragen.

In het licht van deze onzekerheid wil Bankman-Fried niet dat het publiek de hoop verliest. Hij zegt: “Consumenten hebben vertrouwen als de dingen werken zoals geadverteerd. Dit is ongelooflijk belangrijk, en als deze dingen kapot gaan, is het ongelooflijk moeilijk om het vertrouwen terug te krijgen.”

Cryptocurrency is dicht bij bodem

Wat betreft waar de markt op korte termijn naartoe gaat, is Bankman-Fried van mening dat de cryptoprijzen dichtbij of op de bodem zijn. Maar hij erkent ook dat er veel macro-economische factoren van invloed zullen zijn op de crypto-industrie, en daar heeft hij natuurlijk geen invloed op.

“Ik denk niet dat het een existentiële bedreiging voor de industrie is”, zei hij. “Maar ik denk wel dat het een stuk erger is dan ik had verwacht.”


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Hoop gelul weer

    7 juli 2022