Categories: Exchanges

Gehackte cryptobeurs Cryptopia definitief failliet, alle bezittingen in de verkoop

Cryptopia is definitief failliet. De gebruikers van de Nieuw-Zeelandse cryptobeurs kunnen nu niet meer opnemen, storten en handelen. De focus ligt nu op het veiligstellen van de bezittingen van de cryptobeurs. Dit maakte accountancykantoor Grant Thornton afgelopen woensdag bekend in een persbericht. Zij zijn verantwoordelijk voor de verkoop van de bezittingen van Cryptopia.

Op 15 januari dit jaar was Cryptopia het slachtoffer van een grootschalige hack. Een hacker heeft ruim 16 miljoen dollar (ongeveer 14 miljoen euro) aan ether en ERC-20 tokens buitgemaakt.

In maart ging Cryptopia weer verder met handelen, maar de exchange is niet meer bovenop de hack gekomen.

‘We zijn in onderhoud!’

Gisteren (14 mei) tastten de gebruikers van Cryptopia nog in het duister. Op de hoofdpagina van de beurs verscheen namelijk deze melding:

Het leek alsof de website in onderhoud was. Op social media-platform Reddit gingen de alarmbellen af: is Cryptopia opnieuw gehackt? Of is er werkelijk onderhoud op de cryptocurrency exchange?

Een tijd lang was er niet duidelijk wat er aan de hand was.Tot het persbericht over Cryptopia naar buiten kwam. Het is nu dus definitief afgelopen met de Nieuw-Zeelandse cryptobeurs.

Bezittingen gaan in de verkoop

Hoe nu verder na dit faillissement? De bezittingen van Cryptopia gaan nu in de verkoop. David Ruscoe en Russell Moore van accountancykantoor Grant Thornton zijn hiervoor verantwoordelijk. Dit proces gaat wel nog wat tijd in beslag nemen. Dat laat Grant Thorston in het persbericht weten: ‘Gezien de complexiteit van deze zaak verwachten we dat het onderzoek maanden gaat duren.’

Volgens Grant Thornton kunnen we over enkele dagen meer informatie verwachten.

Sla je bitcoin en andere cryptomunten veilig op

Het opslaan van je cryptomunten op een online exchange blijft een risico. Niet alleen Cryptopia, maar ook  de crypto exchanges Binance en QuadrigoCX zijn veel in het nieuws gekomen vanwege hacks. Daarnaast kan je de intenties van beurs Bitfinex ook in twijfel trekken vanwege Tether. Je vertrouwt er namelijk op dat een derde partij jouw munten beheert.

Wil je echt zeker weten dat je cryptocurrency’s veilig zijn? Dan kan dat het best met een hardware wallet. Dat is een fysiek apparaatje waarmee je toegang kan krijgen tot je cryptomunten. Deze toegang, de private keys, worden offline op het apparaat bewaard. Op die manier ben jij altijd veilig tegen hacks!

Lees hier alles over hardware wallets

Frank Smits

Midden 2017 kwam ik voor het eerst in aanraking met bitcoin en crypto in het algemeen. Eerst vanwege de koers, nu omdat ik geloof dat bitcoin een essentieel onderdeel van een nieuwe digitale samenleving gaat worden.

Recent Posts

Litecoin en Grin werken samen aan MimbleWimble

De halving hype van litecoin is inmiddels weggeëbd en de FOMO is afgenomen. Maar dat betekent niet dat er niet…

6 uur ago

Boeven gefilmd terwijl ze bitcoin geldautomaat stelen uit winkelcentrum

Twee dieven zijn op de vlucht nadat ze op heel relaxte wijze een bitcoin geldautomaat hebben gestolen. Dit gebeurde in…

24 uur ago

Bitcoin weekoverzicht, over Bakkt, zinkend schip Libra en Venezuela

Er is deze week weer veel gebeurd. In dit overzicht blikken wij samen met BLOX terug op het meest opmerkelijke…

1 dag ago

Bitcoin koers analyse: breekt prijs in september eindelijk uit?

Voor velen zit de vakantie er inmiddels op, de gevarendriehoek hoeft niet meer gebruikt te worden. Of toch wel? In…

2 dagen ago

John McAfee wordt gek van negatievelingen: koersdaling bitcoin boeit niet, doe normaal!

De afgelopen dagen is de koers van bitcoin weer ouderwets op en neer aan het gaan. De prijs dook zelfs…

2 dagen ago

Chainalysis lanceert eerste realtime alerts voor verdachte cryptocurrency transacties

Chainalysis is een blockchain-analysebedrijf, met een wereldwijde reputatie. Nu hebben ze een nieuwe dienst ontwikkeld, ze geven realtime waarschuwingen voor verdachte…

2 dagen ago