Categories: Exchanges

Gehackte cryptobeurs Cryptopia definitief failliet, alle bezittingen in de verkoop

Cryptopia is definitief failliet. De gebruikers van de Nieuw-Zeelandse cryptobeurs kunnen nu niet meer opnemen, storten en handelen. De focus ligt nu op het veiligstellen van de bezittingen van de cryptobeurs. Dit maakte accountancykantoor Grant Thornton afgelopen woensdag bekend in een persbericht. Zij zijn verantwoordelijk voor de verkoop van de bezittingen van Cryptopia.

Op 15 januari dit jaar was Cryptopia het slachtoffer van een grootschalige hack. Een hacker heeft ruim 16 miljoen dollar (ongeveer 14 miljoen euro) aan ether en ERC-20 tokens buitgemaakt.

In maart ging Cryptopia weer verder met handelen, maar de exchange is niet meer bovenop de hack gekomen.

‘We zijn in onderhoud!’

Gisteren (14 mei) tastten de gebruikers van Cryptopia nog in het duister. Op de hoofdpagina van de beurs verscheen namelijk deze melding:

Het leek alsof de website in onderhoud was. Op social media-platform Reddit gingen de alarmbellen af: is Cryptopia opnieuw gehackt? Of is er werkelijk onderhoud op de cryptocurrency exchange?

Een tijd lang was er niet duidelijk wat er aan de hand was.Tot het persbericht over Cryptopia naar buiten kwam. Het is nu dus definitief afgelopen met de Nieuw-Zeelandse cryptobeurs.

Bezittingen gaan in de verkoop

Hoe nu verder na dit faillissement? De bezittingen van Cryptopia gaan nu in de verkoop. David Ruscoe en Russell Moore van accountancykantoor Grant Thornton zijn hiervoor verantwoordelijk. Dit proces gaat wel nog wat tijd in beslag nemen. Dat laat Grant Thorston in het persbericht weten: ‘Gezien de complexiteit van deze zaak verwachten we dat het onderzoek maanden gaat duren.’

Volgens Grant Thornton kunnen we over enkele dagen meer informatie verwachten.

Sla je bitcoin en andere cryptomunten veilig op

Het opslaan van je cryptomunten op een online exchange blijft een risico. Niet alleen Cryptopia, maar ook  de crypto exchanges Binance en QuadrigoCX zijn veel in het nieuws gekomen vanwege hacks. Daarnaast kan je de intenties van beurs Bitfinex ook in twijfel trekken vanwege Tether. Je vertrouwt er namelijk op dat een derde partij jouw munten beheert.

Wil je echt zeker weten dat je cryptocurrency’s veilig zijn? Dan kan dat het best met een hardware wallet. Dat is een fysiek apparaatje waarmee je toegang kan krijgen tot je cryptomunten. Deze toegang, de private keys, worden offline op het apparaat bewaard. Op die manier ben jij altijd veilig tegen hacks!

Lees hier alles over hardware wallets

Frank Smits

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving.

Recent Posts

‘Bitcoin koers stijgt zes maanden voor block halving en prijs gaat dan naar 400.000 dollar’

In mei 2020 wordt de beloning voor miners voor de derde keer gehalveerd. Dus nog iets meer dan een half…

2 uur ago

Politiek: Facebook moet Libra dumpen en bitcoin gebruiken

Er zijn maar weinig politici die pro-crypto en pro-bitcoin zijn. Dat kan verschillende redenen hebben zoals angst, wat kan komen…

4 uur ago

Gaat Bitcoin (BTC) koers naar 6.000 dollar door deze tweet? En hoe reageren altcoins?

Net als de blaadjes aan de bomen kleurt ook de cryptomarkt dieprood vandaag. In de top tien maakt vooral Litecoin…

20 uur ago

Satoshi, kleinste bitcoin eenheid, is opgenomen in het officiële woordenboek van Oxford

Het Oxford English Dictionary (OED), uitgegeven door de Oxford University Press, heeft officieel het woord "Satoshi" aan de database toegevoegd.…

1 dag ago

Worden IEO’s en STEO’s de nieuwe trends in cryptocurrency? Een analyse

Er wordt steeds meer geld opgehaald door crowdfunding via gereguleerde crypto exchanges. Deze zogenaamde IEO’s worden ook steeds vaker gehouden.…

1 dag ago

Bitcoin koers analyse: grote beweging op komst, stilte voor de storm?

De bitcoin koers lijkt zich vanaf september vooral zijwaarts te bewegen. De prijs beweegt sindsdien tussen 7.100 en 7.800 euro.…

2 dagen ago