21-jarige ‘CEO’ zet zijn mislukte ICO op eBay

Het verhaal klinkt bijna te bizar voor woorden, maar het is helaas echt waar. Een 21-jarige oprichter van een Initial Coin Offering (ICO) heeft zijn project op eBay gezet. Voor 60.000 dollar krijg jij het hele project in handen. Het gaat om Sponsy, een gedecentraliseerd sponsorplatform. De eigenaar zegt dat het eindproduct niet eens zijn belangrijkste focus was.

Dit zegt wel iets over het onrealistische sentiment in 2017 en begin 2018. Er werden gouden bergen beloofd, maar weinig startups konden hun beloften ook echt waarmaken. Lees hier het opmerkelijke interview met de eigenaar, zoals verschenen in the Financial Times.

‘Eerst geld, dan een echt product’

Ivan Komar zag dat verschillende projecten in 2017 enorm veel geld verdienden, en deze boot wilde hij absoluut niet missen. In het interview met the Financial Times vertelt hij openhartig over zijn motivaties:

‘Het plan was in eerste instantie niet om eerst een product te bouwen. Eigenlijk wilden we zo snel mogelijk een token sale (red.: eerste uitgifte van cryptomunten) houden om zoveel mogelijk geld op te halen. Op die manier konden we gebruik maken van de enorme crypto-hype. Tenminste, dat was wat vele anderen ook deden.’

Maar daar kwam Komar op terug. Er heeft nooit een token sale plaatsgevonden, maar het product is wel gebouwd. Komar denkt dat zijn product nog steeds waarde heeft. Tegen de Financial Times vertelt hij dat Bosch zich heeft gemeld als geïnteresseerde partner.

Advocaat adviseerde om eerst product te ontwikkelen

Komar vertelt dat het missen van de ICO-hype van 2017 een grote fout was geweest. Op de vraag waarom de token sale nooit is doorgegaan vertelde hij:

‘We huurden een advocaat in en dat was een grote fout voor ons. Hij zei in feite dat we geen ICO moesten starten voordat we een echt product hadden en enkele gebruikers aan ons hadden gebonden. Ik vroeg hem toen waarom. Heel veel ICO’s hebben geen enkel idee voor een echt product, maar haalden toch miljoenen dollars op.’

De advertentie voor Sponsy op eBay

‘Het werkt ook prima op een centrale server’

Op eBay vind je alles wat je nodig hebt om het project over te nemen. Van het whitepaper tot de voorgebouwde app, je kan in principe direct aan de slag. Ook als je geen zin hebt om blockchain te gebruiken, is het volgens Komar geen probleem:

‘Het product werkt ook prima zonder token, crypto of blockchain. Je kan makkelijk de functie van cryptocurrency eruit halen. Het kerncomponent is het platform zelf, niet blockchain. Het kan ook werken op een typische, gecentraliseerde server.

Het pijnlijke verhaal van 2017

En daar komt ook de pijnlijke waarheid van de ICO-hype van 2017 naar boven. Niet alle producten of applicaties hebben per se blockchain of cryptocurrency nodig om beter te werken. Veel startups liepen in 2017 echter wel te koop met de buzzwoorden blockchain en crypto, om geld op te kunnen halen.

Volgens bitcoin.com zijn meer dan de helft van alle ICO’s uit 2017 inmiddels gestopt. Met gestopt bedoelen ze bijvoorbeeld dat de website achter de munt of het project niet meer online staat. Maar het kan ook dat het netwerk niet meer wordt onderhouden. Er zijn dan geen gebruikers meer die de munt minen of een node draaien.

Het is daarom belangrijk om altijd kritisch te zijn wanneer je investeert in een nieuw crypto-project. Wil je meer weten over de kansen en risico’s van een ICO? Bekijk dan eens deze pagina:

Lees hier alles over ICO's

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.