Gebruik koers obligaties en Dow Jones om bitcoin bull run te voorspellen

Iedereen wil altijd weten wanneer de bull run begint. Niet gek, dan valt er namelijk veel te verdienen. Analist Adger Jooren dook de grafieken in. Hij keek naar koersen van obligaties en de Dow Jones index en legde die trends naast de koers van bitcoin.

Bij elke tweede top begint bitcoin bull run

De blauwe lijn in bovenstaande grafiek is de koers van de Dow Jones Index. Dat is oudste en grootste aandelenindex van de VS. De oranje lijn is de koers van bitcoin.

Door beide koersen te bestuderen is een patroon zichtbaar. Elke keer als de Dow Jones een top bereikt, in elkaar zakt en vervolgens flink over diezelfde top heen schiet, begint een bull run voor bitcoin.

Dat zie je aan de groene, horizontale balken. Aan het begin van elke balk bereikt de Dow Jones een piek, om vervolgens in elkaar te zakken en om diezelfde piek vaker op te zoeken. Op het moment waarop de koers door die piekwaarde heen breekt, dan begint de bull run voor bitcoin. Dat moment is gearceerd met een groene bol.

Dit zien we terug in 2012, in 2016 en eigenlijk nu ook weer. Het is nog gissen of in 2019 dit werkelijk de opmaat wordt voor een bull run, daarvoor moeten we nog iets verder de diepte in duiken.

Opbrengst uit obligaties blijven achter, kapitaal vlucht

Maar waar komt dat geld vandaan? Hoe kan het dat de aandelenmarkt (Dow Jones) en bitcoin een injectie aan liquiditeit krijgen?

Analist Jooren heeft nog een verband gevonden. In bovenstaande grafiek zie je de opbrengst uit 10-jarige staatsobligaties. Dit is niet de marktwaarde van een obligatie, maar het daadwerkelijke dividend. Een belangrijk verschil.

Op het moment dat de rentes op de spaarrekeningen omlaag gaan, zoeken investeerders naar een manier om toch waarde te behouden, of zelfs om te verdienen op kapitaal. Traditioneel gezien wordt er door investeerders en institutionele partijen eerst gekeken naar obligaties omdat deze veilig worden geacht. Maar als genoeg partijen obligaties willen hebben, dan drijft dat de prijs alleen maar op. Je betaalt dus meer voor obligaties en het uitgekeerde dividend kan deze prijsstijging niet bijhouden. Het rendement per obligatie daalt dan.

Kapitaal staat voor lastige keuze

Tijdens periodes van economische expansie bewegen obligatiekoersen en de aandelenmarkt in tegengestelde richting, ze strijden namelijk om hetzelfde kapitaal.

Dat kapitaal moet dus een keuze maken: laag rendement op obligaties, of toch overstappen naar de iets risicovollere aandelenmarkt. Doordat het rendement op obligaties zo hard is gezakt, heeft het geen nut om nieuwe obligaties op te kopen en wijkt het kapitaal uit naar de aandelenmarkt.

Dat zie je ook terug in bovenstaande grafieken. De groene bollen in de obligatie-grafiek geven het dieptepunt weer van het rendement op obligaties. En die momenten komen overeen met de groene balken op de Dow Jones grafiek, hier breekt de koers door de vorige top heen.

Waar staan we nu?

Alle grote centrale banken hebben renteverlagingen aangekondigd. Het heeft geen nut om geld op je bankrekening te laten staan, het levert immers niets op. Geld vloeit dan ook al een tijdje naar vastgoed en naar obligaties. De laatste groene bol op de obligatie-grafiek geeft weer dat het rendement op obligaties op dit moment erg laag is.

Die groene bol komt qua timing overeen met derde groene balk van de Dow Jones grafiek.

Analist Jooren:

Volgens de indicatoren staan we aan de vooravond van een nieuwe bitcoin bull run. Tel daarbij op dat Bakkt volgende maand ook live gaat, en het is voor institutionele beleggers nog makkelijker om in bitcoin te investeren. Wie weet slaan de institutionele beleggers een aantal stappen (zoals de aandelenmarkt) over, omdat ze nu direct kunnen investeren in bitcoin.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Adger Jooren, analist bij BTC Direct.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.