portugal bitcoin belasting

Portugal schiet zichzelf in voet met 28% belasting op bitcoin en crypto

De Portugese minister van Financiën heeft aangekondigd dat cryptocurrency-enthousiastelingen rekening moeten houden met 28% vermogenswinstbelasting. Het is nog niet bekend wanneer deze nieuwe belasting van kracht gaat.

Wanneer is het feest voorbij?

De crypto-gemeenschap zag Portugal lange tijd als het beloofde land omdat de overheid coulant omging met cryptocurrency. Velen zijn met hun crypto’s dan ook verhuisd naar de warme oorden van het Zuid-Europese land.

Minister van Financiën Fernando Medina kondigde tijdens een vergadering van het Portugese parlement aan dat crypto-activa in het land binnenkort onderworpen zullen worden aan vermogenswinstbelasting, aldus het Portugese nieuwsmedium ECO. Dit wordt bevestigd door António Mendonça Mendes, staatssecretaris voor belastingzaken.

Wat is vermogenswinstbelasting?

Vermogenswinstbelasting (in het Engels bekend als capital gains tax) is een belasting op de winst die gemaakt wordt bij de verkoop van cryptocurrency. Koop je bitcoin voor 100 euro, maar verkoop je deze voor 1100 euro? Dan heb je 1000 euro winst, over deze winst moet je 28% belasting betalen. Ofwel, elke keer dat een Portugees crypto inwisselt voor fiatgeld, levert hij of zij meer dan een kwart in.

In Nederland hebben wij deze belasting niet. Hier betalen we vermogensbelasting over onze eigendommen, waaronder cryptocurrency. Als je vermogen op 1 januari minder is dan 50.560 euro hoef je hier geen belasting over te betalen.

Portugal zag cryptocurrency lange tijd niet als vermogen of als investering, maar simpelweg als een andere vorm van geld. Daarom werd crypto sinds 2018 vrijgesteld van vermogenswinstbelasting. Kennelijk is het land van gedachten verandert waardoor ze crypto wel als vermogen zien, waardoor ze er 28% winstbelasting op kunnen heffen.

Portugal leek lange tijd het beloofde land

Doordat er effectief geen belasting werd geheven op crypto, kreeg Portugal de reputatie als een van de meest aantrekkelijke crypto-belastingparadijzen ter wereld. Het helpt natuurlijk dat Portugal een land is met lekker weer, mooie steden, goed eten, heerlijke stranden en een (enigszins) stabiele munt en regering.

Dit heeft er ook voor gezorgd dat er veel crypto-bedrijvigheid, beurzen en evenementen naar het land zijn verhuisd. Portugese politici benadrukken dat de introductie van 28% vermogenswinstbelasting niet gezien moet worden als afschrikmiddel voor bedrijven.

Leentje buur spelen

In plaats daarvan beweerden Portugese politici dat ze altijd al van plan waren om crypto te reguleren, en zorgvuldig hebben gekeken naar hoe andere landen hun regelgeving hebben aangepast. Op basis hiervan heeft Portugal beslissingen kunnen nemen.

“Het is een gebied waar veel meer kennis is en veel meer vooruitgang, zodat Portugal kan drinken van internationale ervaringen”, zei Medina tegen het parlement.

Nog meer belastingen op komst?

Portugal overweegt mogelijk nog veel langer andere crypto-gerelateerde belastingen. António Mendonça Mendes, staatssecretaris voor belastingzaken, zei tijdens dezelfde zitting dat “cryptocurrency’s een veel complexere realiteit zijn dan alleen belasting als het gaat om vermogenswinsten.” Hij suggereerde verder dat crypto in Portugal binnenkort onderworpen zou kunnen worden aan belasting over de toegevoegde waarde (soort btw), leges of zelfs onroerendgoedbelasting.

“We evalueren wat de beste regelgeving in deze kwestie is, zodat we geen wetgevingsinitiatief kunnen presenteren om op de voorpagina van een krant te verschijnen, maar een wetgevingsinitiatief dat het land echt dient in al zijn dimensies.”

Het is dat onze keuken niet zo bijzonder is, het weer vaker grauw dan blauw is en wonen onbetaalbaar is, maar anders kunnen alle liefhebbers van zo-min-mogelijk-belasting-op-crypto net zo goed naar Nederland komen.

Niet zo zwart-wit

Het valt te bezien of de nieuwe belasting echt zo afschrikwekkend wordt voor bedrijven. Jorge, een metaverse-bouwer in Lissabon, zegt namelijk dat het in Portugal jaren kan duren voordat dit wetgeving wordt.

Daarnaast verwacht Jorge dat als de wetgeving van kracht gaat, al deze bedrijven en mensen met crypto verhuizen naar Madeira, een Portugees eiland. Hier blijven de belastingregels voor crypto gunstig en wordt bitcoin binnenkort een wettig betaalmiddel.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.