QuadrigaCX: Zijn de private keys van bitcoin en ether offline opgeslagen?

Een nieuwe week, een nieuwe ontwikkeling in de soap rondom de verdwenen crypto van QuadrigaCX. Het laatste gerucht is dat de overleden eigenaar Gerald Cotten, alle private keys op papier heeft gezet en deze bewaart in een kluis.

Wat is er ook alweer aan de hand?

Als je ons vorige artikel over de Canadese beurs en zijn overleden eigenaar hebt gelezen, kan je deze alinea overslaan.

QuadrigaCX is een exchange zoals Binance, maar dan uit Canada. De eigenaar is overleden en had als enige toegang tot een versleutelde laptop waar alle private keys op staan van de wallets. Nu heeft de beurs dus geen toegang meer tot die sleutels en kunnen klanten ook niet meer bij hun cryptocurrency.

Het internet zou het internet niet zijn als er geen vraagtekens bij de dood van Cotten geplaatst zouden worden. Velen denken dat hij er met de coins vandoor is gegaan en zijn dood in scène heeft gezet.

Fysiek bewaren beter dan digitaal

In een interview tijdens de True Bromance Podcast van februari 2014 waarschuwde Cotten voor het gevaar van het opslaan van je van private keys van cold wallets op een schijf. Gek genoeg is dat waar Cotten en QuadrigoCX wel van verdacht worden, omdat ze geen toegang krijgen tot de versleutelde laptop. In 2014 was Cotten er in ieder geval nog geen voorstander van om de keys digitaal te bewaren.

“Zelfs de Amerikaanse overheid, met de beste computers ter wereld, kunnen je munten niet terughalen als je de private key bent kwijtgeraakt. Het is onmogelijk om die terug te halen,” zei Cotten.

Cotten zei dat de beste manier om je private keys te bewaren, is om ze af te drukken en ze offline op te slaan in een kluis. “Op die manier zijn jouw bitcoin nauwelijks te stelen. Tenzij iemand met een pistool de bank overvalt, je kluis opent en je keys steelt.”

Een belangrijke onthulling tijdens de podcast is dat Cotten zei dat het team alle private keys offline in een kluis bewaart bij de bank.

“We bewaren een stapel papieren wallets in een kluis. We schrijven de bijbehorende ontvangstadressen op en kunnen zo steeds direct bitcoin naar deze wallets sturen. We hoeven niet telkens terug te gaan naar de bank als we er geld in willen stoppen. We sturen gewoon geld van onze Bitcoin-app rechtstreeks naar die papieren portefeuilles en houden het op die manier veilig.”

Of Cotten er vier jaar laten nog steeds zo over dacht is de hamvraag. Dan kan de zoektocht naar de bank en de juiste kluis beginnen.

Private keys en veiligheid, hoe zat het ook alweer?

Zoals bij elke kluis heb je een code nodig om toegang te krijgen tot wat er in zit. Bij cryptocurrency is deze code je private key. Net als de juiste combinatie bij een kluis, krijg je met je private key toegang tot het ontvangstadres waar al je crypto zijn opgeslagen. Iedereen met het ontvangstadres kan er stortingen op doen (ofwel crypto naar toe sturen), maar alleen de persoon met de private key kan de coins opnemen .

Private keys zijn lang, complex en onmogelijk te raden. Het is ook belangrijk om te weten dat een ontvangstadres een afgeleide is van een private key. Iedereen met de private key heeft dus toegang tot de bijbehorende coins. De beveiliging van deze key is dus belangrijk.

Als je een nieuwe wallet aanmaakt, krijg je een set van 12 of 24 woorden. Als je om welke reden dan ook de toegang tot je wallet zou verliezen (denk aan een gestolen pc, kapotte harde schrijf, etc) kan je altijd nog inloggen door je 12 of 24 woorden in te vullen.

Deze woorden tezamen worden ook wel de master seed genoemd. Die 24 woorden is eigenlijk een versimpelde weergave van een lange reeks getallen en letters. Al je private keys zijn weer een afgeleide van deze master seed, zoals het ontvangstadres een afgeleide is van je private key.

Het veilig bewaren van deze woorden is belangrijk. Dat kan alleen als je zelf toegang hebt tot je coins. Heb je je coins op een beurs staan? Dan heb je geen toegang tot de master seed. Mocht er iets verkeerds gaan bij de beurs dan kan je net als de gedupeerde klanten van QuadrigaCX niet meer bij je coins.

Onze tip: zorg altijd dat je je eigen coins beheert in je eigen wallet. Liefst met een hardware wallet zoals Ledger Nano S. Zorg er daarnaast ook voor dat je de bijbehorende 24 woorden offline ergens veilig opslaat. Hiervoor kan je ook een cryptotag gebruiken, dat is een plaat van titanium waarin je die woorden beitelt. Dit is dan weer veiliger dan op papier, aangezien papier brandbaar is.

Meer informatie over het veilig opslaan vind je op onze hardware wallet pagina.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.