Greenpeace en Ripple topman roepen op tot verandering Bitcoin code vanwege energieverbruik

Chris Larsen, founder van Ripple, heeft met Greenpeace een medestander gevonden om bitcoin aan te vallen. Hij wil dat bitcoin afstapt van proof of work mining en energiezuiniger wordt. Hiervoor hebben ze met verschillende klimaatactivisten de campagne “Change the Code, Not the Climate” gestart.

De campagne zal de komende maand advertenties in verschillende magazines kopen. Greenpeace, Environmental Working Group en enkele lokale activistische groepen, vertrouwen op hun miljoenen leden om de boodschap te delen.

Change the Code, Not the Climate

Michael Brune leidt de campagne en hij zegt dat ze nu al successen hebben geboekt met “Change the Code, Not the Climate.”

“We zitten in deze campagne voor de lange termijn, maar we hopen, vooral omdat Bitcoin nu wordt gefinancierd door entiteiten en individuen die om klimaatverandering geven, dat we het leiderschap kunnen dwingen om ermee in te stemmen dat dit een probleem is dat moet worden aangepakt,” zei Brune. “Goldman Sachs, BlackRock, PayPal, Venmo, Fidelity, er zijn veel bedrijven waarvan we verwachten dat ze daarbij behulpzaam zullen zijn.”

Bitcoin kent geen centrale leiding

Wellicht verwart Brune bitcoin met een andere munt zoals XRP, waar Ripple de centrale leiding heeft. Bitcoin heeft geen leiders en is volledig decentraal. Er is geen CEO die je kan aanspreken en er staat niemand bovenaan de piramide. Daarnaast hebben de genoemde bedrijven niet veel te maken met het minen van bitcoin.

Toch rekent de campagne op steun vanuit verschillende hoeken. Volgens Brune neemt de frustratie toe in sommige gebieden in de VS waar bitcoin miners gehuisvest zijn. Zo zijn er volgens hem klachten over lawaai, maar hij moet met iets substantieels komen wil hij het publiek overtuigen van zijn campagne.

Niet groen genoeg

Vorig jaar verbood China bitcoin mining, waarna een enorme hoeveelheid miners naar Amerika verhuisde. Vrijwel alle Amerikaanse bitcoin miners beloven volledig groen te minen, maar dat is volgens Larsen niet genoeg.

Hij zegt dat bitcoiners uiteindelijk gestimuleerd worden om zo goedkoop mogelijke energie te vinden en te gebruiken, en niet om groen te blijven minen. Daar heeft hij een punt, maar hij vergeet dat groene energie vaak het goedkoopste is. Niet voor niets dat de meeste miners worden aangetrokken worden door gebieden bijvoorbeeld waterkrachtcentrales staan.

Om zijn punt kracht bij te zetten, noemt hij uiteraard Rusland. Larsen fantaseert dat Rusland al zijn goedkope energie kan inzetten om bitcoin miners over te halen om naar Rusland te komen.

Ethereum en proof of stake

Larsen zegt dat bitcoin de code kan veranderen via een soft of een hard fork. Een soft fork zou betekenen dat er nog steeds maar één blockchain is. Een hard fork splits Bitcoin in twee afzonderlijke netwerken, één die miners ondersteunt en de andere met verschillende code, misschien proof of stake.

Ethereum maakt zich op voor de merge, een grote software-update die het netwerk energiezuiniger zal maken. Op dit moment maakt het netwerk van Ethereum gebruik van miners om met proof of work transacties goed te keuren, net als bitcoin. Maar binnen enkele maanden zou Ethereum kunnen overschakelen naar een andere methode, proof of stake genaamd, die volgens Vitalik Buterin het energieverbruik met 99% zal verminderen.

Larsen vindt dat bitcoiners naar de veranderingen bij Ethereum moeten kijken. “Nu Ethereum verandert, is Bitcoin echt de vreemde eend in de bijt. Sommige van de nieuwere protocollen zoals Solana en Cardano zijn gebouwd op een laag energieverbruik.”

De topman van Ripple heeft bitcoin, ethereum en XRP en zegt dat hij 5 miljoen dollar heeft geïnvesteerd om de campagne te financieren.

“Ik wil Bitcoin en Ethereum zien slagen.”

Het belang van proof of work

De mening van Larsen is geen nieuwe mening. Proof of work ontvangt veel kritiek, maar kritiek op proof of work is hetzelfde als kritiek op bitcoin. Bitcoin is geen bitcoin meer als ze zouden afstappen van dit systeem.

Het doel van proof of work is om een ​​onweerlegbare, financiële geschiedenis te creëren. Als twee geschiedenissen wedijveren, wint degene waar het meeste werk in gestoken is. Dit wordt de Nakamoto consensus genoemd en is per definitie de waarheid.

Dit werkt omdat werk leveren energie kost. Hier kun je niet omheen en je kan er ook niet over liegen. Je wordt beloond voor het werk dat je geleverd hebt, door je proof of work. In het geval van bitcoin betekent werk leveren rekenkracht leveren. Deze rekenkracht wordt gebruikt voor het simpelste wat er bestaat, namelijk: gokken op een getal. Elke gok is een gok op zichzelf, je boekt geen progressie met je vorige pogingen.

Betrouwbare bruggen bouwen

Gigi is de schrijver van het boek 21 lessons What I’ve Learned from Falling Down The Bitcoin Rabbit Hole, en hij gaat hier verder op in:

“Deze berekening is de enige brug tussen het rijk van informatie naar het fysieke rijk. Als we met informatie te maken hebben, hebben we alleen informatie en de transformatie van informatie: berekening.

Voor rekenen is energie nodig. Energie is de brug. Energie is echt. Haal deze brug naar de fysieke wereld weg en je blijft in fantasieland: je weet niet wat er werkelijk is gebeurd. Je zult erop moeten vertrouwen dat anderen je vertellen wat er is gebeurd. U kunt het niet zelf verifiëren. Je moet vertrouwen op vertrouwen.”

Proof of work is niet alleen nuttig, maar absoluut noodzakelijk voor bitcoin. Betrouwbaar digitaal geld kan niet zonder. Je hebt altijd een anker nodig naar het fysieke rijk. Zonder dit anker is de transactiegeschiedenis niet vanzelfsprekend en kan je er niet 100% op vertrouwen. Gigi sluit af:

“Energie is het enige anker dat we hebben.”


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Fantastisch

    30 maart 2022