Vandaag staat in het teken van Bakkt en bitcoin futures

Wordt het uitstel of gaan we vuurwerk zien vandaag? Er wordt al jarenlang gewacht op meer institutioneel geld in de cryptomarkt en vandaag zou zomaar de ban gebroken kunnen worden. Bakkt kondigde eerder dit jaar aan vanaf vandaag te willen testen.

Huh Bakkt? Wat is dat ook alweer?

Het platform Bakkt gaat bitcoin futures verhandelen voor institutionele beleggers. Normaal handel je met bitcoin futures niet met echte bitcoins, maar speculeer je puur op de koers. Bij Bakkt is dit anders. Elke bitcoin in een bitcoin future contract wordt ook daadwerkelijk bewaard in het Bakkt Digital Asset Warehouse. Daar komt dan ook de naam vandaan: elke bitcoin wordt namelijk fysiek ‘gebacked’.

Traditionele beleggingsondernemingen die een graantje willen meepikken van de cryptogekte, hebben andere eisen (maar vooral, andere regelgeving) dan jij en ik. Een van die eisen is veilige opslag en een verzekering dat de investering niet verloren kan gaan. En dat is precies waarom Bakkt Digital Asset Warehouse gebouwd is en er zo reikhalzend wordt uitgekeken naar Bakkt. Bakkt biedt namelijk ook een verzekering tegen diefstal.

Vertrouwen in ervaring

In de afgelopen jaren zijn er veel exchanges en cryptoplatformen nat gegaan op diefstal doormiddel van hacks. Klanten konden veelal fluiten naar hun bitcoin of hun geld. Het verschil tussen deze exchanges en Bakkt is dat de eigenaar van Bakkt, ICE, geen klein, nieuwe speler is. ICE staat voor Intercontinental Exchange, tevens ook het moederbedrijf achter de New York Stock Exchange, de aandelenbeurs van Wall Street. Dit wekt veel vertrouwen op.

De lancering van Bakkt is een paar keer uitgesteld omdat de juiste vergunningen nog niet geregeld waren.

Summit

Afgelopen week was ook de Bakkt Digital Asset Summit. Een samenvatting hiervan vind je in onderstaande tweet. Wat interessante punten:

  • Er lijkt een grote groep institutionele klanten klaar te staan ​​om op dag één van de lancering van Bakkt, meteen te investeren.
  • Het salesteam van Bakkt richt zich op makelaars, market makers, prop trading desks en liquidity providers.
  • Naast de futures op bitcoin kan er ook gespeculeerd worden op de waarde van ether.

Tijdens de bijeenkomst zei Dawn Stump, van de Commodities Futures Trading Commission (CFTC), dat cryptocurrency de financiële stabiliteit niet kan bedreigen. Hij zei ook dat er een groeiende vraag en interesse is voor bitcoin futures.

Futures op bitcoin

Futures zijn contracten om bitcoin tegen een overeengekomen prijs op een later tijdstip te kopen. Er zijn al platformen die futures aanbieden op bitcoin, maar Bakkt pakt het anders aan. Bakkt koopt de bitcoin ook daadwerkelijk in en bewaart deze in hun Warehouse. Crypto investeerders kijken daarom reikhalzend uit naar deze mogelijkheid want de verwachting is dat dit kan zorgen voor een run op bitcoin.

Er zijn ook al tekenen dat die run er gaat komen. Op 13 mei tweette Bakkt namelijk dat ze vandaag (22 juli) beginnen met het testen van Bakkt. De waarde van bitcoin vlak voor de tweet was iets minder dan 6.600 euro. Binnen een half uur steeg de koers naar 7.200 euro, een stijging van bijna tien procent!

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin