Wat zijn airdrops en waar kan ik deze vinden?

Een veel gehoorde term in cryptosferen is airdrop. Dit betekent eigenlijk niets meer dan gratis cryptocoins. Hoewel gratis, het kost je geen geld maar vaak moet je er wel iets voor doen. In dit artikel gaan we verder in op actieve airdrops en leggen we kort uit waar het vandaan komt.

Waar komen airdrops vandaan?

Nu je weet wat airdrops zijn kunnen we verder gaan naar ontstaan van dit fenomeen. Begin 2014 was de allereerste airdrop in IJsland. Een developer met als pseudoniem Baldur Friggjar Odinsson, deelde gratis 31,8 miljoen Auroracoin uit aan zijn 330.000 landgenoten. De hype zorgde ervoor dat de prijs de eerste paar weken met ruim duizend procent steeg. Maar vlak voor de zomer hadden de meeste Auroracoin bezitters deze crypto alweer verkocht. De prijs klapte ineen en het project werd onhoudbaar. Halverwege 2014 stopte de verdere ontwikkeling van deze coin.

Maar wat is de reden dat deze coins gratis weg werden gegeven? In het geval van Auroracoin was de reden adoptie. De gedachtegang: hoe meer mensen deze coin hebben, des te makkelijker het is voor het grote publiek om cryptocurrencies te accepteren. Andere redenen voor andere airdrops:

  • data: je moet je persoonsgegevens doorgeven
  • naamsbekendheid op social media: je krijgt gratis coins als je bepaalde taken op social media volbrengt zoals het delen, volgen of benoemen van de coin
  • hype: wil je dat handelaren en investeerders je coin kennen? Geef ze dan gratis weg!

Vier jaar laten zijn airdrops heel populair

Maar nu naar 2018. Airdrops worden steeds vaker gebruikt om een coin onder de aandacht te brengen. Een goed voorbeeld hiervan is Stellar Lumens (XLM). Begin november zijn zij een samenwerking aangegaan met wallet provider Blockchain.info. Stellar zegt 125 miljoen weg te willen geven tijdens de Airdrop. Deze stunt viel echter slecht bij de critici. Zij verdenken namelijk Blockchain.info ervan dat ze zo een strengere know-your-customer (KYC) beleid kunnen voeren en meer persoonlijke data krijgen van de nieuwe gebruikers.

De airdrop is nog steeds actief. Je kan je hier aanmelden: www.blockchain.com/getcrypto. Na aanmelding ontvang je een e-mail met instructies. Je moet je identificeren met je rijbewijs of paspoort. Er wordt je ook gevraagd een filmpje op te sturen waarin je over je schouder wegkijkt en woorden moet voorlezen.

Airdrops zijn heel populair vanwege de gratis coins. Op zoek naar een overzicht van alle actieve airdrops? Kijk dan hier: airdrops.io.

Pas op voor scams

Nog een veelgehoorde term in cryptoland: DYOR. Ofwel, do your own research. Vooral op social media is er veel promotie voor airdrops en niet allemaal zijn ze even veilig. Ons advies: lees je goed in en geef zeker niet zomaar je gegevens weg.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.