Bitcoin koers analyse: daling richting 7.000 euro of licht aan het einde van de tunnel?

Nieuws over bitcoin kan veel invloed hebben op de koers. Onzekerheid kan de koers doen dalen, en goed nieuws kan de koers laten stijgen. Denk bijvoorbeeld aan de aankondiging van Bakkt, of Donald Trump die iets over bitcoin te zeggen heeft. Maar in de technische analyse laten we het nieuws even voor wat het is en kijken we puur naar de grafieken. Stijgt bitcoin opnieuw naar 10.000 euro of zakken we weg naar 7.400 euro?

Geen tijd om de koersanalyse door te lezen? Geen probleem! Axel praat je in drie minuten bij:

Bitcoin op punt van uitbraak

We beginnen met de bitcoin koers, flink ingezoomd ook. Je kijkt namelijk naar de vier uurs-grafiek. Dat betekent dat elk balkje op de grafiek vier uur voorstelt. De grafiek laat de koersbewegingen zien van eind juni tot en met nu.

Sinds de grote top van 10 juli (11.700 euro) bevindt de bitcoin koers zich in een dalende trend. Het lukt bitcoin maar niet om het tij te keren. Vanaf 10 juli tot en met nu is de koers met maar liefst 3.300 euro gedaald.

Maar er is ook goed nieuws. De koers lijkt een tijdelijke ondersteuning gevonden te hebben tussen 8.200 euro en 8.400 euro. Deze bodem hebben we op de grafiek aangegeven met de groene rechthoek.

De koers beweegt zich tussen de dalende (oranje) trendlijn en de ondersteuning (groen) in. De komende dagen worden spannend, zeker op het moment wanneer de oranje trendlijn en de groene ondersteuning samenkomen. Breekt de prijs door de bovenkant van de oranje trendlijn door? Of zakt de koers onder de ondersteuning?

Volg live de BTC koers

Positieve divergentie zorgt misschien voor stijging

Positieve divergentie kan een positief effect hebben op de koers op korte termijn. Positieve divergentie betekent dat de koers lagere bodems laat zien, maar dat een indicator juist hogere bodems maakt. Op de twee grafieken hieronder zie je dat aan de oranje lijnen.

De indicator waar we nu naar kijken is de RSI, de Relative Strength Indicator. Deze indicator geeft het momentum weer van de koers. Hoe de RSI precies werkt lees je in dit artikel.

Het belangrijkst is dat het verschil tussen de beweging van de bitcoin koers en de beweging in de RSI positief kan zijn. Betekent dit het einde van de dalende trend van de afgelopen dagen? Dan kan bitcoin zomaar stijgen richting 9.700 euro. Dat is de tijdelijke top van een aantal weken terug. Toen leek de bitcoin koers nog een inverse head and shoulders te vormen. 

Ook Moving Average kan zorgen voor steun

Ook een andere indicator wijst erop dat de correctie zomaar binnenkort voorbij kan zijn. De Moving Average (MA) lijn kan in de komende dagen namelijk zorgen voor wat steun. Dat betekent dat de koers de lijn aanraakt en vanaf daar verder omhoog stijgt.

In de grafiek hieronder kijken we naar de 100MA lijn op de daggrafiek. Deze lijn is in het oranje aangegeven. De grafiek is flink uitgezoomd ten opzichte van de vorige. Je kijkt naar de koers vanaf halverwege 2017 tot en met nu.

De 100MA geeft de gemiddelde koersbeweging aan van de afgelopen honderd dagen. Elke dag wordt deze lijn bijgewerkt. Daar komt dan ook de naam Moving Average vandaan: bewegend gemiddelde.

In de bull market van 2017 was de 100MA ook een belangrijk steunpunt. Elke keer als de koers de lijn opzocht, steeg de waarde van bitcoin. Op de grafiek hebben we deze koersbewegingen aangegeven met de groene pijltjes.

Ook nu is dit een mogelijk scenario. Velen zijn het er namelijk over eens dat bitcoin zich nu opnieuw in een bull market verkeert.  De prijs van bitcoin is nu ongeveer 740 euro hoger dan de 100MA, deze ligt op ongeveer 7.800 euro. Zakt de waarde van bitcoin nog verder? Dan vindt de koers wellicht steun op de oranje lijn en stijgt de koers vanaf daar.

Wat kunnen we van de bitcoin koers verwachten?

Kijken we naar de RSI en de MA, dan lijkt het erop dat bitcoin in de komende dagen kan stijgen. Maar het blijft bitcoin, dus het kan alle kanten op gaan. Vandaar dat wij twee mogelijke scenario’s voor jou schetsen: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish
In het positieve scenario stijgt de koers boven de trendlijn die we in het begin van het artikel hebben besproken. Bitcoin kan zich dan opmaken voor een stijging richting 9.500 euro en 9.700 euro. Daar zal de koers waarschijnlijk weerstand ondervinden. Op 15 juli en 21 juli was dit namelijk ook een zone waar de koers moeilijk bovenuit kwam.

Bearish
Maar daalt bitcoin onder de ondersteuning? Dan ligt het volgende belangrijke ondersteunende niveau pas rond de 7.000 euro. Dit was de tijdelijke bodem van begin juni, en het kan een basis zijn voor een nieuwe stijging.

Spannend dus de komende dagen! Houd ons nieuwsplatform in de gaten voor meer koersanalyses.

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.