Bitcoin ETF voorstel van Bitwise afgewezen door SEC

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft de aanvraag voor een bitcoin ETF van Bitwise vannacht afgewezen.

Bitcoin ETF lijkt verder weg dan ooit

“Een bitcoin ETF is dichterbij dan ooit” jubelde Matt Hougan van Bitwise begin deze week. En zijn argumentatie was niet eens zo heel slecht. Helaas heeft de SEC besloten dat de aanvraag niet voldeed aan wettelijke vereisten om marktmanipulatie of andere illegale activiteiten te voorkomen.

Bezorgdheid over marktmanipulatie en frauduleuze activiteiten

De aanvraag is officieel ingediend door Bitwise Asset Management in samenwerking met NYSE Arca. Mocht je in een situatie als deze op zoek willen naar een schuldige, dan lijkt laatstgenoemde de gebeten hond. De SEC legde de last namelijk op NYSE Arca.

De door de SEC aangehaalde redenen zijn reden tot zorgen. Alle bitcoin ETF aanvragen die tot nog toe zijn beoordeeld door de SEC, zijn afgewezen vanwege bezorgdheid over marktmanipulatie en frauduleuze activiteiten.

Bitwise probeerde al deze zorgen weg te nemen door veel onderzoek te doen en rapporten te delen over de bitcoinmarkt.

Uitgebreid rapport

Tot op heden heeft de SEC alle bitcoin ETF-voorstellen afgewezen, onder verwijzing naar marktmanipulatie en bezorgdheid over frauduleuze activiteiten. Mocht je tijd over hebben dan is het zeker aan te raden om hier eens in te duiken. Het rapport vind je terug op de website van de SEC.

Een interessante conclusie is dat van de 81 beurzen, er maar 10 zijn die hun echte handelsvolume eerlijk delen. Dat zijn Binance, Bitfinex, Kraken, Bitstamp, Coinbase, bitFlyer, Gemini, itBit, Bittrex en Poloniex. Volgens het rapport overdrijven de andere beurzen hun handelsvolume zodat ze meer geld kunnen vragen voor het aanbieden van altcoins en ICO’s.

Reden van afwijzing

In de afwijzing van de SEC staat:

“De Commissie keurt deze voorgestelde regelwijziging af omdat, zoals hieronder wordt besproken, NYSE Arca zijn last onder de Exchange Act en de Commission’s Rules of Practice niet heeft aangetoond dat het voorstel in overeenstemming is met de vereisten van Exchange Act, sectie 6 (b) (5), en met name de eis dat de regels van een nationale effectenbeurs ontworpen zijn om frauduleuze en manipulatieve handelingen en praktijken te voorkomen.”

Nog maar één over

Het voorstel werd al in januari van dit jaar ingediend. Bitwise wilde het eerste bedrijf zijn dat een ETF in de VS mocht aanbieden. Het leek een race tegen de klok, want concurrent VanEck diende in diezelfde maand een vergelijkbaar voorstel in.

Vorige maand trok VanEck zich echter terug. 

Door de afwijzing is alle hoop op een bitcoin ETF voorlopig gericht op de aanvraag van Wilshire Phoenix en NYSE Arca.

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.