VanEck en SolidX trekken voorstel bitcoin ETF in bij SEC

Geen goed nieuws over de langverwachte ETF van VanECK en SolidX. De beurs waar deze ETF op aangeboden zou worden, Cboe BZX Exchange, heeft gisteren laten weten dat zij het voorstel in hebben getrokken.

Van uitstel komt afstel

Volgens een officieel bericht (bij de SEC) van gisteren 17 september, is het voorstel eigenlijk al op 13 september ingetrokken. De SEC (Securities and Exchange Commission) heeft de beslissing om het ETF voorstel goed- of af te keuren al meerdere malen uitgesteld, wat ook gewoon mag. Maar er is wel een uiterlijke deadline waarop de SEC moet beslissen en die kwam rap dichterbij. De deadline was namelijk al op 18 oktober. Een groot deel van de cryptogemeenschap keek hier naar uit omdat dit de eerste keer zou kunnen zijn dat in de Verenigde Staten een bitcoin ETF aangeboden zou worden.

De directeur van VanEck tweette hierover:

Aandelen nog geen succes

Maar wat moet je hier nou van maken? Wat is de reden dat ze de ETF hebben ingetrokken? Dat is voor nu nog giswerk maar wat we wel weten is dat dit nieuws slechts enkele weken komt nadat VanEck en SolidX aandelen begonnen aan te bieden. Althans, dit zijn aandelen van de VanEck SolidX Bitcoin Trust, en die zijn alleen beschikbaar voor grote institutionele beleggers. Dat is vooralsnog geen groot succes gebleken, in de eerste drie weken is er slechts ter waarde van 4 bitcoin verhandeld.

Overigens is dit de tweede keer dat VanEck en SolidX een voorstel tot een ETF hebben ingetrokken. Ditzelfde voorstel trokken ze in januari ook al in, maar dat kwam door de government shutdown. Toen werden overheidsinstanties grotendeels stilgelegd omdat het fiscale jaar was afgelopen en er nog geen nieuwe begroting was goedgekeurd. De SEC was toen één van die stilgelegde overheidsinstellingen.


Stem op ons


Nog twee andere ETF’s

Er liggen nog twee andere bitcoin ETF voorstellen op de plank bij de SEC. De ene, ingediend door Wilshire Phoenix, zou zowel bitcoin als US Treasury-obligaties willen combineren. De eerstvolgende deadline is eind september. Het andere voorstel komt van Bitwise Asset Management, zij willen de ETF aanbieden via NYSE Arca, de SEC beslist hier op 13 oktober over.

De bitcoin koers heeft vooralsnog niet gereageerd op dit nieuws. De koers is iets gezakt maar dat komt waarschijnlijk omdat er flink gehandeld wordt voor altcoins.

Volg de bitcoin koers live


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.