Wachten op institutioneel geld: SEC stelt beslissing uit over drie bitcoin ETF’s

Komt dit als een verrassing? Vast niet, maar de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft besloten om een definitieve uitspraak op drie bitcoin ETF-aanvragen uit te stellen. Dat is gisteren bekend gemaakt.

Deadlines in oktober

Twee van de drie ETF-voorstellen werden eerder dit jaar ingediend door Bitwise Asset Management in NYSE Arca. De derde is ingediend door investeringsmaatschappijen VanEck / SolidX onder Cboe BZX Exchange. Ofwel, twee in New York en eentje in Chicago. Tot nog toe zijn er geen aanvragen op bitcoin exchange traded funds (ETF) goedgekeurd. Het is aan alledrie gelegen om de eerste te zijn.

De aanvragen van Bitwise zijn ingediend in februari en die van VanEck en SolidX afgelopen juni. Vanaf dat moment heeft de SEC in totaal 240 dagen om tot een definitief besluit te komen. Er zijn tussentijdse deadlines waarop de SEC geacht wordt om een besluit te nemen, zoals gisteren, maar die worden vrijwel altijd uitgesteld om tot die volledige 240 dagen te komen.

De volgende deadlines liggen respectievelijk op 13 oktober en 18 oktober. Deze deadlines worden soms ook verschoven door externe factoren. Denk bijvoorbeeld aan de shutdown van de Amerikaanse overheid begin dit jaar.

Ondertussen is een nieuwe aanvraag van Wilshire Phoenix Funds in juni op de wachtlijst gezet. De volgende beslissing over het Wilshire Phoenix-voorstel is gepland voor 29 september.

Zorgen om marktmanipulatie

De SEC bekijkt alle ETF’s zorgvuldig want ze hebben in het verleden hun bezorgdheid geuit over marktmanipulatie, markttoezicht en een mogelijke afwijking van de handel in futures. In reactie daarop heeft Bitwise een uitgebreide rapporten gepubliceerd (zeker de moeite waard om te lezen) om die zorgen weg te nemen. De conclusie van die rapporten: de werkelijke bitcoinmarkt is veel kleiner dan gedacht, sommige exchanges rommelen met hun handelsvolume om beter voor de dag te komen. Ook is er al veel regulering en controle op de markt. Bitwise stelt dat de cryptocurrency markt extreem efficiënt kan zijn, zodra valse volumegegevens en wash trading niet meer voorkomen.

Wash trading is ook een vorm van weergave van valse volumes, er worden grote verkoop- en kooporders in orderboeken geschoten (door één partij) die met elkaar weggestreept kunnen worden. Bitwise noemt 95 procent van het handelsvolume nep.

Wat is een ETF?

ETF staat voor Exchange Trade Funds. Een bitcoin ETF volgt nauwgezet de koers van bitcoin. Investeerders hoeven met een ETF niet direct bitcoin te kopen en geen wallet aan te maken, maar kunnen wel indirect speculeren op een koersbeweging. Volgens veel cryptocurrency experts kan het accepteren van een bitcoin ETF leiden tot meer aandacht voor bitcoin onder institutionele beleggers en bevestigt een positief besluit van de SEC de legitimiteit van bitcoin.

Een ETF is een verhandelbaar effect dat een mandje effecten, aandelen, obligaties, grondstoffen en/of valuta’s vertegenwoordigt. Als een belegger in goud wil beleggen maar niet de moeite wilt nemen om goud te kopen, te transporteren en te beveiligen, dan kunnen ze er ook voor kiezen om te investeren in een goud ETF. Deze volgt de waarde van goud en een ETF kan je naar believen weer verkopen. Een ander goed voorbeeld is olie. Die wil je ook niet in je achtertuin bewaren.

Bij een bitcoin ETF wordt niet gespeculeerd op de de prijs van bitcoin door direct bitcoin te kopen. Daarom zijn er ook veel vraagtekens bij het effect van een ETF op de cryptomarkt. Bakkt zou die vraagtekens weg moeten nemen. Bij Bakkt kan ook door instituties gespeculeerd worden op de bitcoinkoers, maar Bakkt koopt wél echte bitcoin in.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.