Ethereum in augustus over op proof of stake, anders ontploft bom

De cryptowereld kijkt al jaren reikhalzend uit naar wat nu The Merge wordt genoemd. Dit is het moment dat Ethereum overstapt van proof of work naar proof of stake. De ontwikkelaars doen er alles aan om de overstap in augustus al waar te kunnen maken, lukt ze dat niet? Dan barst er een digitale bom die het netwerk zal vertragen.

Gisteren schreef Thom Derks dat proof of stake op 8 juni wordt uitgerold op Ropsten. Dit is het testnet van Ethereum. Hier wordt niet alleen door Ethereum-programmeurs getest, maar ook door derde partijen die gebruik maken van de blockchain van Ethereum.

In de komende drie maanden

Maar het nieuws over het testnet is voor de meeste investeerders niets meer dan een zoethoudertje. Het is tijd voor het echte werk. Ethereum ontwikkelaar Preston Van Loon vertelde tijdens de Permissionless-conferentie dat ze er alle vertrouwen in hebben dat The Merge de komende drie maanden wordt afgerond.

“Voor zover we weten, als alles volgens plan verloopt, augustus, is het gewoon logisch”, zei Van Loon. “Als we de difficulty bomb niet hoeven te gebruiken, laten we dat dan zo snel mogelijk doen.”

Justin Drake van de Ethereum Foundation nam ook deel aan het gesprek. Hij zei dat iedereen The Merge wil afronden voordat de difficulty bomb ontploft.

Fusie van twee blockchains

In dit artikel zijn wellicht wat onbekende termen voorbij gekomen. The Merge is de omschrijving van wanneer de huidige Ethereum blockchain fuseert met de proof-of-stake beaconchain. Technisch gezien heeft Ethereum dus al een proof of stake keten, maar hier wordt nog niet zoveel mee gedaan (daarover later meer). Als de twee fuseren dan neemt Ethereum afscheid van het huidige proof of work systeem en moeten miners ander werk zoeken. Het netwerk is vanaf dat moment in handen van iedereen die Ethereum vastzet (staken).

Miners werden gestimuleerd door beloningen in de vorm van crypto, en dat zal voor stakers ook gelden. De beloning voor stakers hangt af van hoeveel ETH er in totaal is vastgezet, en hoe groot hun deel hieraan is.

Deze bom maakt het leven moeilijker

Een andere term is de difficulty bomb. Zowel Drake als Van Loon hadden het al over augustus, en dat is geen willekeurige maand. Dan gaat de difficulty bomb af, een soort stok achter de deur zodat developers doorwerken. Deze bom is een in de blockchain gecodeerd element dat het netwerk opzettelijk vertraagt. Dit is niet alleen bedoeld om developers op te jutten, maar het maakt het voor miners ook minder aantrekkelijk om proof of work te blijven uitvoeren op Ethereum.

Waarom proof of stake?

Er zijn veel redenen genoemd waarom Ethereum wil overstappen op proof of stake. Het netwerk zou hierdoor veel minder energie nodig hebben, daarnaast wordt het makkelijker om deel te nemen aan het beheer van het netwerk. Je hoeft immers alleen maar ETH te storten, in plaats van miners te kopen, onderhouden en te runnen. Dit zou moeten leiden tot meer decentralisatie en meer veiligheid, maar dit wordt door veel bitcoiners betwist.

Maar de echte reden waarom velen op The Merge wachten, is omdat het naar verwachting de uitgifte van nieuwe ethers met ongeveer 90% zal verminderen. Dit heeft effect op het aloude spelletje van vraag en aanbod. Als de vraag gelijk blijft of zelfs stijgt, maar er zijn geen miners meer die hun nieuwe ethers op de markt aanbieden, dan zou dit de koers van Ethereum moeten opdrijven.

Stijgt Ethereum koers?

Eerder in dit artikel beloofden we terug te komen op de beacon chain. Deze staat technisch gezien live sinds december 2020. Maar dit was slechts een proof of stake netwerk waar je eigenlijk niets mee kunt doen behalve ethers storten in de hoop op toekomstige uitbetalingen. Sindsdien zijn er miljoenen ethers gestort, wat ook indirect weer geleid heeft tot een hogere koers.

Volgende stap is sharding

Door de komende Merge zal de beacon chain echt gebruikt worden. Na The Merge volgen trouwens meer grote updates. Een belangrijk onderdeel van de toekomst van Ethereum is sharding. De Ethereum Foundation legt uit:

“Met shard-ketens hoeven nodes alleen gegevens te verifiëren voor de shard die ze valideren, niet voor het hele netwerk (zoals wat tegenwoordig gebeurt). Dit versnelt de zaken en vermindert drastisch de hardwarevereisten.”

Iedereen die toegang wil krijgen tot het Ethereum netwerk, moet dit doen via een node. Een node slaat een kopie van het hele netwerk op, wat betekent dat het node elke afzonderlijke transactie moet downloaden, berekenen, opslaan en verwerken sinds het begin van het bestaan ​​van Ethereum. Hoewel je als gebruiker niet per se een node hoeft uit te zijn om transacties uit te voeren, vertraagt ​​dit alles.

Shard chains zijn net als elke andere blockchain, behalve dat ze alleen specifieke subsets van één hele blockchain bevatten. Dit helpt nodes door alleen een deel of een shard (scherf) van het Ethereum netwerk te hoeven beheren. Dit zou de transactiedoorvoer en de capaciteit van Ethereum moeten verhogen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Vreemd dat er niets over gas fees vermeld worden. PoS zorgt er namelijk ook voor dat de gas fees drastisch verlaagd worden tot een paar centen.

    20 mei 2022
  • The merge gaat er niet voor zorgen dat de transaction fees omlaag gaan. Dat gaat waarschijnlijk wel gebeuren in latere updates, sharding.

    21 mei 2022