Gevaar voor bitcoin: Europa wil anonieme cryptocurrency transacties verbieden
Sommige leden van het Europees Parlement proberen een stemming te houden die, indien succesvol, anonimiteit bij cryptotransacties zou verbieden.
Naar wie stuur je crypto?
De verwachting is dat leden van het Europees Parlement volgende week een stemming plannen die, indien succesvol, anonieme transacties verbiedt. Dit komt er eigenlijk op neer dat je ten alle tijden moet kunnen aantonen naar wie je crypto stuurt, ook al betreft het een transactie naar een non-custody wallet (waarbij je je eigen private key in beheer hebt).
Nederland loopt dubieus voorop
Dit lijkt op wat in Wopke Hoekstra tijdens zijn termijn als Minister van Financiën in Nederland heeft geimplementeerd. Hier moeten gebruikers van crypto-platformen aantonen waar ze hun coins naar toe sturen, met een screenshot van de wallet van de ontvanger. Een volstrekt wassen neus natuurlijk, want daarna kan je de coins overal naar toe sturen. Amerikanen hebben hier een mooie term voor: anti-customer.
Assita Kanko, een van de leidende wetgevers die verantwoordelijk is voor het opstellen van de standpunten van het parlement, zei dinsdag ook dat ze de maatregelen wil uitbreiden met particuliere crypto-activa, ondanks de onzekerheid over hoe transacties tussen non-custody wallets kunnen worden afgedwongen.
Bedrag maakt niet uit
CoinDesk schrijft dat het bedrag ook niet uitmaakt of je wel of niet een anonieme transactie mag verzenden. En dat is op zijn minst bijzonder te noemen, aangezien de drempel bij een internationale, girale bankoverschrijving 1.000 euro is.
Guillaume Valette-Valla, hoofd van Tracfin, de antiwitwasorganisatie van Frankrijk zei dat crypto-transacties worden gebruikt om terrorisme in Syrië en Irak en kinderpornografie in Zuidoost-Azië te financieren. Ook vertelde hij de wetgevers in het Europees Parlement dat zelfs degenen die kleine onlinebetalingen doen, moeten worden gedwongen hun identiteit bekend te maken. Kleine anonieme transacties zouden niet moeten worden toegestaan, voegde hij eraan toe.
Landen uitsluiten van transacties
Verwacht wordt dat het Europees Parlement nog een stap verder wil gaan, door bepaalde rechtsgebieden uit te sluiten van crypto-transacties. Denk bijvoorbeeld aan dat je geen bitcoin naar een oud-studiegenoot in Polen mag sturen. Dit is in alle opzichten volstrekt kansloos en totaal niet te handhaven door Europa, maar dat terzijde.
Het zou gaan om rechtsgebieden die als riskant zijn aangemerkt op het gebied van witwassen en andere illegale activiteiten. Deze maatregelen kunnen inhouden dat aanbieders van cryptodiensten verplicht worden om geen transacties toe te staan aan bepaalde landen. Om verschillende redenen kun je denken aan de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Turkije, Rusland, Hong Kong, Iran en de Kaaimaneilanden.
Veel nieuws over landen en crypto
Deze week was sowieso een bewogen week voor crypto-regulatie. We schreven meerdere artikelen over hoe landen om willen gaan met crypto. Ee greep uit de dagbladen (lees: onze website):
- Maleisië sluit bitcoin als wettig betaalmiddel voorlopig uit
- Rusland accepteert bitcoin voor olie en gas
- India heft vanaf 1 april 30% belasting op cryptocurrencytransacties
- Bitcoin géén wettig betaalmiddel in Honduras en IMF dwingt Argentinië tot afstand cryptocurrency
- Bitcoin obligaties uitgesteld in El Salvador
- Thailand wil cryptocurrency transacties verbieden
Daarnaast zei de gouverneur van Florida dat zijn staat binnenkort crypto van bedrijven zou accepteren voor belastingbetalingen. Een commissie in de Amerikaanse senaat heeft een wetsvoorstel aangenomen dat federale agentschappen zou oproepen om de risico’s te verminderen die samenhangen met de acceptatie van Bitcoin door El Salvador als wettig betaalmiddel, dat in afwachting is van een stemming in de Senaat.
ReaperOfTheSoul
/
Zoals altijd is het bij europa om zoveel mogenlijk te verbieden ipv met zaken bezig te zijn voor de mensen en de huidige economie, ps de huidige economie kan nog veel leren van blockchain technologie zoals ook in meerdere boeken beschreven staat.
27 maart 2022Geert
/
Thailand gaat geen transacties verbieden, crypto mag niet als betaalmiddel worden gebruikt.
28 maart 2022Het handelen in crypto en investeren gaat gewoon verder.
Grtn uit Thailand
JohR
/
Binnen de EU zijn er maar weinig mensen die Crypto, DeFi, Blockchain etc echt begrijpen. Als je mij vraagt is het vooral politiek en controle willen. Men gooit het officieel natuurlijk op tegen gaan van terrorisme en criminaliteit. Maar laat je niet meeslepen in dat narratief. Want iedereen is uiteraard tegen terroristen en criminelen. Wellicht een wat cynische blik, maar voor grote instituten als EU een rol te spelen betekent dat ze controle moeten hebben of houden over oa de mensen in de EU. Wanneer mensen onafhankelijk van banken en overheden hun vermogen en andere assets kunnen uitwisselen is natuurlijk enorm bedreigend. We zullen nog heel veel van dit soort pogingen zien, dit houdt niet snel op. Voordeel vooralsnog dat het allemaal niet super doordacht is en daar door mogelijk nog strand. Ben benieuwd hoe dit in de toekomst uit draait!
28 maart 2022