Het is nog te vroeg om Bakkt af te schrijven

De langverwachte lancering van Bakkt liep met een sisser af. Waar iedereen vuurwerk verwachtte, kregen we een doorweekte aansteeklont. De eerste dagen was er maar voor 60 bitcoin aan handelsvolume. Het sentiment is dan ook dat Bakkt nu al mislukt is.

Dit is het begin van een langzame ontwikkeling

Maar Jemima Kelly van de Financial Times is van mening dat dit slechts het begin is van bitcoins financiële legitimiteit, en geen vuurpijl die binnen no time de koers naar grote hoogtes helpt stijgen.

De verwachting was dat met de lancering van Bakkt instant bakken met institutioneel geld binnen zou stromen. Dat de cijfers het tegenovergestelde lieten zien, was voor velen een teleurstelling.

Maar als je alleen naar de cijfers van de eerste dagen kijkt, dan mis je het grotere plaatje en het echte belang van Bakkt.

Het beste geld is slim geld. En slim geld houdt volgens Kelly niet van ongedekte, gerichte weddenschappen in een hyper volatiele activaklasse.


Altijd op de hoogte van het laatste cryptonieuws?

Volg ons op Telegram


Concurrentie van alle kanten

Veel analisten vinden de belangrijkste toevoeging van Bakkt, dat de futurecontracten met bitcoins worden afgehandeld, in plaats van met dollars. Dit is een mijlpaal die behaald moest worden om de koers van bitcoin omhoog te duwen. Dat is ook de reden waarom de ontwikkeling van Bakkt zo lang heeft geduurd, aldus Craig Pirrong in Streetwise Professor.

Omdat contracten op Bakkt worden afgehandeld met bitcoin, hebben ze niet alleen concurrentie van partijen zoals CME, maar ook met de online crypto exchanges.

Bakkt heeft wel iets wat veel online exchanges niet hebben: geloofwaardigheid.

Meeste zijn onbetrouwbaar

Op een paar grote en betrouwbare exchanges na, zijn de meeste bitcoinbeurzen nog wat shady. Dat blijkt ook uit een onderzoek van Bitshares. Die beurzen halen hun inkomsten uit wash-trading en pump en dumps. Op zulke beurzen is het moeilijk om de waarde van bitcoin te bepalen. Stablecoins spelen hier ook een grote rol in. Je kan je altcoin of bitcoin namelijk snel en simpel traden voor deze coins.

Omdat Bakkt moet voldoen aan strengere regels dan menig andere online crypto exchange, is de verwachting dat arbitrage met bitcoin en stablecoins nauwelijks mogelijk is.

En dat wekt vertrouwen bij investeerders. Dat vertrouwen betaalt zich uit in stabiele partnerschappen met Starbucks en Microsoft.

Bakkt corrigeert prijs

Kelly schrijft verder dat sommigen beweren dat de volumes van Bakkt momenteel te laag zijn om echt verschil te maken. Maar ze zegt niet zeker te weten of dat er nou echt toe doet:

“Als een markt extreem verkeerd geprijsd is, kost het niet veel volume om de prijs in de tegenovergestelde richting te laten bewegen. Het mooie aan Bakkt dat als er een onbalans is tussen kopers en verkopers, dat uiteindelijk moet doorwerken in de prijs van bitcoin, uitgedrukt in echte dollars. En niet in tether.”

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Eens! Men verwacht teveel van dit soort platformen in het begin. Het is een stuk beter voor het imago van Bitcoin, en verhoogt ook de kans op een Bitcoin ETF. Maar dan zal het handelsvolume omhoog moeten.

    29 september 2019